Průmyslníci varují před dalším zdražením elektřiny, obrátili se na poslance

Zástupci průmyslových podniků žádají poslance, aby urychleně přijali rozjednanou novelu zákona o podpoře obnovitelných zdrojů. Pokud by ji neschválili v termínu, hrozí podle průmyslníků další dramatické zvyšování cen elektřiny. Konkurenceschopnost českého průmyslu by pak mohla utrpět a mnoho podniků by prý muselo zastavit výrobu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Instalace pohyblivých solárních panelů ve fotovoltaické elektrárně ve městě Hami v severozápadní Číně

Instalace pohyblivých solárních panelů ve fotovoltaické elektrárně ve městě Hami v severozápadní Číně | Zdroj: ČTK

Výzvu vydal Svaz průmyslu a obchodu spolu s velkými průmyslovými podniky. Průmyslníci říkají, že už letošní poplatek na obnovitelné zdroje ve výši 583 koruny na megawatthodinu je pro firmy likvidační.

Zdůrazňují, že v Německu platí podniky poplatek ve výši asi 15 korun a ve Francii 300 korun. Tím jsou české firmy ve velké nevýhodě oproti konkurenci z dalších evropských zemí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktorka Jitka Hanžlová zjišťovala, čeho se průmyslové podniky obávají

Příští rok by přitom mohly náklady na elektřinu dál růst.

„Pokud nebudou v oblasti legislativy učiněny urychlené kroky, lze očekávat další nárůst cen energií pro konečného spotřebitele,“ upozornila tento týden také předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková.

Poslanci jednají o novele energetického zákona a novele zákona o podporovaných zdrojích energie. Právě ta by měla být přijata rychle.

Jejím obsahem je zastavení veškeré podpory pro nové obnovitelné zdroje od roku 2014 a zavedení takzvaného stropu, tedy maximální částky, kterou by měli spotřebitelé – domácnosti i podniky – přispívat na garantované výkupní ceny obnovitelné energie. Zbytek by platil stát.

Za normálních okolností by mohla diskuzi vyvolat konkrétní výše stropů. Teď ale hrozí další průtahy.

„Regulátor se zcela oprávněně obává, že tato novela nebude přijata včas, a tudíž nedojde k zastavení podpory pro nové zdroje od roku 2014. Bude se opakovat rok 2009, kdy mimo jiné i nepřijetím nové legislativy došlo k fotovoltaickému boomu. Zase byla vládní krize a nepřijal se zákon,“ vysvětlila Vitásková.

Proto také poslala každému poslanci dopis, ve kterém žádá, aby poslaneckou iniciativou přijali novelu zákona v jednom bodě. Tak, aby byla od 1. ledna 2014 zastavena provozní podpora novým obnovitelným zdrojům. Nejde přitom jen o fotovoltaické elektrárny, ale také o bioplynové a biometanové stanice a teplo z biomasy.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme