Radí druhým, jak podnikat. Naučit se to může každý, ale recept na úspěch neexistuje, říká

Jak podnikat na volné noze? Chce to cíl, plán, jak se k němu dostat, trpělivost, trochu disciplíny a kapku odvahy. Vlastně nic, co by nepotřebovalo i běžné zaměstnání. Jen s tím rozdílem, že jste vlastními pány i zaměstnanci.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podnikatelský poradce a autor projektu Na volné noze Robert Vlach | Foto: Karel Choc

Za chyby vás nepeskuje šéf, ale nula na účtu. Pracovat můžete, kdy chcete, ale budete to dělat i o víkendech, po večerech nebo v noci. Odměnou je svoboda v organizování času a volnost při výběru zakázek a práce.

„Lidem podnikání splývá do jednoho celku, ve skutečnosti se ale podnikání startupů, malých a středních firem nebo právě freelancerů velmi zásadně liší,“ říká Robert Vlach, podnikatelský poradce a autor projektu Na volné noze, který napsal i stejnojmennou knihu.

Častým problémem podnikatelů na volné noze je, že ceny svých služeb podhodnocují. A zbytečně. „Když člověk cenu přestřelí, tak to velice rychle pocítí. Ze zakázek často sejde, zákazníci si stěžují, že je to moc drahé. Ale když je cena příliš nízko, chybí zpětná vazba a podnikatel tak může setrvat i celé roky,“ vysvětluje.

Pro začínajícího freelancera je proto důležitý nejen průzkum trhu a zjištění obvyklých cen, ale i co nejdříve se dostat do kontaktu se svými kolegy. „Mezi freelancery panuje spíše kolegialita, málokdy se vnímají jako konkurenti. Na různých neformálních akcích, které i my pořádáme, vám klidně sdělí i to, kolik si účtují,“ přibližuje.

Podnikání není pro každého 

Může se člověk naučit podnikat? „Myslím, že je to dovednost, kterou může každý zdravý člověk bez výraznějšího hendikepu zvládnout. Ne každému ale vyhovuje étos podnikání, které vedle svobody přináší i stres, nejistotu a výkyvy příjmů. Do jisté míry se tomu dá vyhnout, ale pro mnoho lidí je ona nejistota nepřekonatelnou překážkou.“ 

Podle Vlacha neexistuje nic jako univerzální recept na úspěch. Kromě vlastní odbornosti je ale nutné znát základní podnikatelskou abecedu. „V tom má spousta lidí deficit, ať už jde o cenotvorbu, vyjednávání nebo hospodaření s časem. To nejsou úplně triviální věci, přesto by je ale člověk měl ovládat, pokud chce mít úspěch,“ uzavírá.

Michael Rozsypal, Michael Erhart Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru