Říjnová inflace byla nejrychlejší v letošním roce

Inflace zaznamenala nejvyšší růst v letošním roce. Meziročně stoupla v říjnu na 2,6 ze zářijových 2,2 procenta. Na zvýšení se nejvíce podepsaly ceny zemního plynu a vzestup koncesionářských televizních a rozhlasových poplatků, informoval dnes Český statistický úřad.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nákupní vozík

nákupní vozík | Foto: Jan Rosenauer

Dominantní 54procentní podíl na meziročním růstu spotřebitelských cen měly ceny vody, energií a paliv. Ceny zemního plynu meziročně vzrostly o 21,3 procenta po 14,7procentním růstu v září.

Druhý největší podíl na růstu cenové hladiny měly nadále ceny dopravy, tento podíl se však snížil o deset procentních bodů na 23 procent. K růstu inflace významně přispěly také televizní a rozhlasové poplatky, které se zvýšily o 33,3 a 21,6 procenta.

Ceny potravin a nealkoholických nápojů vzrostly o 0,3 procenta, zatímco v září se stejným tempem snížily. Naopak na snížení cenové hladiny působily ceny odívání a obuvi, bytového zařízení a vybavení domácnosti.

Meziměsíčně spotřebitelské ceny podle ČSÚ stouply o 0,9 procenta, což je nejvyšší přírůstek od ledna 2004. Nárůst způsobilo hlavně zvýšení administrativně ovlivňovaných cen o 3,1 procenta, zatímco tržní ceny zůstaly jako celek stabilní. Průměrná meziroční míra inflace za posledních 12 měsíců činila v říjnu dvě procenta. Zůstala tak na stejné úrovni jako v září.

Podle posledních údajů statistického úřadu Eurostat se v Evropské unii meziroční míra inflace v září zvýšila na 2,5 procenta z předchozích 2,2 procenta. Nejvýraznější nárůst zaznamenalo Lotyšsko, kde spotřebitelské ceny meziročně stouply o 7,4 procenta. Ve Finsku a Švédsku se ceny naopak zvýšily pouze o 1,1 procenta.

Naděžda Hávová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme