Rusko začalo napouštět plynovod Nord Stream

Rusko začalo plnit plynem první úseky potrubí Nord Stream. Plynovod bude přivádět surovinu z Ruska po dně Baltského moře do Německa. Ruští představitelé při té příležitosti znovu kritizovali Ukrajinu kvůli sporu o ceny ruského plynu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavba plynovodu

Stavba plynovodu | Foto: Eva Holá

Jak v severoruském městě Vyborg prohlásil premiér Vladimir Putin, po začátku plnohodnotného fungování Nord Streamu Ukrajina přestane být v pokušení využívat svého postavení tranzitní země.

Dohodu o stavbě potrubí, které míjí Ukrajinu i Polsko, podepsal Vladimir Putin s německou vládou ještě coby prezident v roce 2005. Ruský plyn skrze Nord Stream poputuje ke spotřebitelům v Německu i dalších evropských zemích od konce října či počátku listopadu.

Ukrajinu kritizoval i šéf plynárenské společnosti Gazprom Alexej Miller, podle něhož vedou poslední kroky do slepé uličky.

Vztahy mezi Moskvou a Kyjevem jsou kvůli dodávkám ruského plynu znovu napjaté. Ukrajina žádá nižší ceny a revizi kontraktu, Rusko to ale odmítá.

Milan Kopp, Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme