Sílící koruna zatím nemá vliv na výrobní a dovozní cenu

Čeští výrobci nezdražují, dovozy do země dokonce zlevňují. Spotřebitelské ceny, do kterých se výrobní i dovozní ceny promítají tak zatím nejsou pod výraznějším tlakem. Potvrzují to dnes zveřejněné statistiky. Podle nich index cen výrobců v říjnu v porovnání se zářím stagnoval. Dovozní ceny se pak snížily meziměsíčně o 0,4 procenta a vývozní ceny klesly v porovnání se zářím o 0,3 procenta. V meziročním srovnání nicméně všechny indexy zaznamenaly hned několikaprocentní růst.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obchod se značkovým zbožím

Obchod se značkovým zbožím | Foto: Tomáš Adamec

Díky sílící koruně není vyloučeno ani další oslabení cen dovozů. Tento trend se na cenách zboží projevuje už delší dobu, koruna také posiluje dlouhodobě v posledních týdnech, možná více, než by si ekonomové přáli. Zlevnit by mohlo i dovážené zboží, které nezdražuje v eurovém nebo dolarovém vyjádření. Může to být ekonomika nebo oděvy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výrobci nezdražují.mp3

Díky silné koruně je i cena benzínu relativně nízko. Záleží ale, jak se bude vyvíjet cena ropy na světových trzích.

Potraviny ještě nereflektují rekordní ceny mnohých zemědělských komodit ve světě. Je tak možné, že před Vánocemi dojde ke skokovému zdražení.

„My se skokovým zdražením potravin do Vánoc nepočítáme, ale je pravděpodobné, že ceny potravin se budou posouvat spíše nahoru. I dnes zveřejněné ceny v zemědělství Česka ukázaly za říjen nárůst o více než 2 procenta, což indikuje do budoucna nárůst cen potravin,“ říká ekonom Raiffeisenbank Michal Brožka.

Ceny vývozů v říjnu meziměsíčně klesly. Vývozcům nezbývá nic jiného, než dlouhodobě zvyšovat efektivitu a konkurenceschopnost. „Proti krátkodobým prudkým výkyvům koruny se dá zajistit pomocí instrumentů finančního trhu,“ dodává Brožka.

Nejvíce by silnou korunou mohli trpět ti výrobci, kteří mají malý prostor pro cenovou politiku, vykazují nižší přidanou hodnotu a produkují zboží, které v podobné kvalitě vyrobí některé asijské ekonomiky. Patří mezi ně potravinářské nebo oděvní odvětví.

Roman Chlupatý, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme