Slovenské elektrárny se ohradily proti prohlášení ČEZu o cenách elektřiny.

ČEZ uvedl, že na Slovensku v porovnání s Českem vzrostla cena elektřiny o 20 procent."Je to minimálně nepřesné", uvedl pro Český rozhlas mluvčí slovenských elektráren Juraj Kopřiva.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

jaderná elektrárna

jaderná elektrárna | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

ČEZ podle prohlášení prodává jednu megawatthodinu za 50 eur, kdežto Slovenské elektrárny za 61 eur. To však podle Kopřivy není v žádném případě výsledná cena. "V prvním tendru tvořil objem nabídnuté elektřiny přibližně 15 procent z celkové spotřeby na Slovensku."

Podle analytiků však cena bude stejně vyšší než ceny ČEZu, což je dáno tím, že Slovensko musí v roce 2008 uzavřít jeden jaderný blok v Jaslovských Bohunicích a z vývozce se stane dovozce elektřiny.

Analytici také připomínají, že prohlášení je určeno jako vzkaz slovenské vládě, aby vytvořila stabilní prostředí a teprve potom budou Slovenské elektrárny prodávat levněji. Podobně ale čtou analytici i prohlášení ČEZu, který dává české vládě najevo, že prodává levněji než sousedé.

Milan Kopp, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme