Slovensko přijalo dluhovou brzdu. Zadlužení nesmí překročit 60 procent HDP

Slovenský parlament schválil takzvanou dluhovou brzdu. Ústavní zákon bude garantovat, že veřejný dluh na Slovensku do budoucna nepřekročí 60 procent HDP. Politici, kteří nebudou dodržovat rozpočtovou disciplínu, můžou přijít i o funkci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národná rada Slovenskej republiky

Národná rada Slovenskej republiky | Foto: licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported, Peter Zelizňák

Ještě než se veřejný dluh vyšplhá na maximální hranici 60 procent, budou postupně přicházet různé sankce. Tak jak bude dluh stoupat, bude ho vláda muset nejdřív vysvětlit, pak proti němu aktivně bojovat úspornými opatřeními, zmrazit si platy. Pokud nic z toho nepomůže, vláda bude muset požádat parlament o důvěru.

V roce 2018 se pravidla ještě zpřísní, a povolená hranice veřejného dluhu bude postupně klesat až na 50 procent HDP.

Takzvanou dluhovou brzdu navrhla pravicová vláda Ivety Radičové. Pro zákon ale v parlamentu hlasovala i opozice.

Slovensku se v minulých týdnech opakovaně nepovedlo prodat státní dluhopisy. Dluhová brzda by měla finančním trhům ukázat Slovensko jako důvěryhodnou zemi, které se vyplatí půjčit peníze.

Vojtěch Berger, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme