Solární byznys vyšetří speciální komise. Údajně už začala pracovat

Stát zpřísnil výstavbu solárních elektráren. Investoři už ale našli fintu, jak pravidla obejít.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotovoltaické panely (Serpa, Portugalsko)

Fotovoltaické panely (Serpa, Portugalsko) | Foto: European Commission Audiovisual service

Přísnější pravidla zavedl od letošního ledna nový zákon o podporovaných zdrojích energie. Investoři mohou získat podporu jen na elektrárnu do výkonu 30 kilowattů, kterou umístí na konkrétní budově.

Zákon už ale neříká, kolik elektráren na budově může být, a tak někteří investoři staví na jedné budově, případně v jednom továrním areálu, několik solárních elektráren.

Každá z nich se těsně vejde do limitů na dotace, dohromady se ale výkonem blíží menším solárním elektrárnám na polích, které se už stavět nesmějí.

Investoři musí podle nového zákona splnit ještě další podmínky: kromě výkonu 30 kilowattů a umístění na střeše je to samostatné připojení do distribuční sítě a vlastní měření vyrobené energie. To stačí k tomu, aby firma měla nárok na zvýhodněné výkupní ceny.

Soumrak super výhodného byznysu?

Týdeník Ekonom upozorňuje, že Energetický regulační úřad srazil tyto ceny od letoška na polovinu, dál je sníží v polovině roku a na konci roku skončí podpora fotovoltaiky úplně.

Elektrárny se budou stavět dál, přestanou být ale extra výhodným byznysem, jakým byly v minulých letech. Firmám, institucím a domácnostem se vyplatí jako vlastní zdroj levnějšího proudu, než jaký by získaly z rozvodné sítě.

Prezident Zeman nedávno označil solární byznys za největší tunel v historii české ekonomiky a navrhl vytvořit komisi, která by ho vyšetřila. Speciální tým už údajně začal pracovat. Televizi Prima Family to řekl prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala, který je jedním z jeho členů.

Komisi mají tvořit zástupci justice, tajných služeb i kontrolních a regulačních orgánů. Podle Kaly nebude mít komise žádné mimořádné pravomoci, ale možnost získat hodně informací a auditů. Výsledky půjdou přímo k orgánům činným v trestním řízení.

Solární elektrárny v Česku (2002 - 2013) | Foto: ČTK

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme