Soud: ČEPRO má zaplatit 2 a půl miliardy korun

Společnost ČEPRO, kterou vlastní Fond národního majetku a která se zabývá přepravou, skladováním a prodejem ropných produktů, má zaplatit 2,5 miliardy korun soukromé firmě. Rozhodl o tom Městský soud v Praze na základě žaloby společnosti Venturon Investment, která od firmy ČEPRO tuto částku požadovala. ČEPRO se k soudu vůbec nedostavilo, protože o něm podle své mluvčí Aleny Čechové nevědělo, a proto se také proti rozsudku neodvolalo. Rozsudek je ale pravomocný a nový majitel pohledávky podal na ČEPRO návrh na exekuci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEPRO

ČEPRO

Podle rozsudku ji ČEPRO zaplatit musí nebo musí majiteli pohledávky vydat pohonné hmoty ve stejné hodnotě. Společnost Venturon investment, která soud vyhrála, už ale pohledávku prodala firmě AL Batal General Trading, která sídlí ve Spojených arabských emirátech, a ČEPRO tak musí pohledávku zaplatit jí. Zda a kdy to udělá, zatím jasné není, protože Čepro podle své mluvčí Aleny Čechové pohledávku odmítá uznat, považuje ji za neoprávněnou, a žádá proto pozastavení a posléze zrušení celé exekuce.

"V první řadě pozastavit a posléze zrušit exekuci. To advokátní kancelář, která naši společnost zastupuje, udělala už včera. Dál se snažíme jako společnost vrátit rozsudek už předchozího městského soudu, protože tu pohledávku společnost neuznává. Podle našeho názoru je fiktivní a máme to podloženo názorem naším a našich právních zástupců ale například i názorem auditora, který udělal mimořádný audit a skutečně potvrdit, že vše je v pořádku."

Rozsudek ale mezitím nabyl právní moci, dodává mluvčí Městského soudu v Praze Lenka Grollová. "Když je rozsudek vydaný nalézacím soudem, v tomto případě Městským soudem, v právní moci, tak to znamená, že již není možno tento rozsudek napadnout odvoláním. Žalobce tak má k dispozici takzvaný exekuční titul a pokud žalovaný nesplní povinnost rozsudkem mu stanovenou v třídenní lhůtě, jak je to uvedeno v rozsudku, může žalobce navrhnout soudní výkon rozhodnutí neboli exekuci."

Do případu se zapojila také policie, která šetří, zda někdo v celé kauze nespáchal trestný čin. Má už i konkrétní podezření. Policie se domnívá, že trestný čin při správě cizího majetku mohli spáchat někteří členové představenstva společnosti Čepro. Podle mluvčí vrchního státního zastupitelství Ireny Zadražilové už policejní komisař útvaru odhalování korupce a finanční kriminality rozhodl o zahájení úkonu trestního řízení, zatím se ale nejedná o trestní stíhání, pouze o jeho přípravu. Od pátku pražské vrchní státní zastupitelství vykonává nad celým případem dozor, víc ale zatím policie prozradit nechce.

Markéta Kaclová, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme