Španělé tvrdě šetří, bojí se státního bankrotu

Španělsko dodrží plán na snižování vysokého rozpočtového schodku. Zdůraznil to španělský premiér José Zapatero. Španělé musejí tvrdě šetřit, aby se vyhnuly osudu Řecka a Irska. Tyto země musela loni před bankrotem zachraňovat Evropská unie a Mezinárodní měnový fond.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

José Luis Zapatero

José Luis Zapatero | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Španělští státní zaměstnanci už přišli až o 15 procent svého platu. Časem se také lidé budou muset připravit na to, že do penze půjdou až v 67 namísto v 65 letech. Opasky si ale utahují i španělští politici, kteří se museli rozloučit s velkou částí své mzdy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémech Španělska a Portugalska informoval v Odpoledním Radiožurnálu redaktor Ondřej Houska

Premiér Zapatero dnes ujistil, že španělský deficit letos klesne na šest procent HDP, což by znamenalo, že Španělsko dodrží požadavek Evropské unie.

I tak zůstává ve vzduchu otázka, jaká vlastně bude španělská budoucnost. Hlavní problém Španělska je totiž v bankovnictví. Tamní banky napůjčovaly stovky miliard eur na výstavbu nových nemovitostí, tato bublina už ale splaskla.

Portugalce čeká rozhodující test

Mnohem více ohrožené je nicméně Portugalsko. Zítra tuto zemi čeká možná rozhodující test na světových trzích. Potřebuje si totiž půjčit další peníze na běžný chod státu i na splácení nových dluhů.

Pokud se úrok, za který mu budou investoři ochotni půjčit, vyšplhá k sedmi procentům, dá se téměř s jistotou předpokládat, že Portugalsko bude potřebovat evropské peníze na svou záchranu.

Portugalci přitom paradoxně nemají až tak velký veřejný dluh, větší mají třeba i Němci, ale tamní ekonomika už řadu let nevykazuje téměř žádný růst, zboží se neprodává na světových trzích, a to Portugalce táhne ke dnu.

Martin Hromádka, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme