Španělsko dále chudne. Některé regiony se propadly na úroveň Rumunska

Stále víc jídelen pro chudé, další lidé na ulici, stoupající kriminalita, i to je realita současného Španělska, kterým se rychle šíří chudoba. Propadají se do ní hlavně lidé ze střední vrstvy. Že Španělé opravdu chudnou, potvrdil i průzkum agentury Eurostat. Některé regiony se dokonce propadly na úroveň zemí jako Bulharsko nebo Rumunsko.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstranti protestují v Barceloně proti dalším úsporným opatřením španělské vlády

Demonstranti protestují v Barceloně proti dalším úsporným opatřením španělské vlády | Zdroj: ČTK

„Některé regiony mají až čtyřicetiprocentní nezaměstnanost, navíc dlouhodobou. Lidí, kteří jsou nezaměstnaní dva nebo tři roky, přibývá. Tito lidé navíc již vyčerpali podporu v nezaměstnanosti. V těchto regionech se prakticky úplně rozbil pracovní trh,“ říká spolupracovnice Českého rozhlasu ve Španělsku Lubica Zlochová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci ve Španělsku mluvila na radiožurnálu tamní spolupracovnice Českého rozhlasu Lubica Zlochová

Španělsko drží primát mezi zeměmi Evropské unie i v něčem dalším. V posledních letech se tam údajně nejvíc prohloubily rozdíly mezi bohatými a chudými. Podobně, jako třeba v Řecku, se mezi chudé propadá dřívější střední vrstva.

„Na některých místech Španělska proto začaly fungovat sociální jídelny, které často jídlo potřebným doručují. Mnozí z těch, kteří ještě nedávno patřili ke střední vrstvě, se totiž jednoduše stydí přijít do jídelny i s rodinou. Trpí tím, že přišli o svoje společenské postavení a důstojnost,“ uvádí Zlochová.

Vedle skupiny nezaměstnaných roste ještě další sociální třída, takzvaní chudí pracující.

„Jsou to ti, kteří sice mají práci, ale platy, které berou, jsou nyní tak nízké, že stejně balancují na pokraji mizérie a chudoby. Podle statistik je ještě vyšší chudoba dětská než ta u dospělých. Například v Barceloně žijí tisíce dětí, které dostávají jen jedno jídlo denně,“ dodává Zlochová.

Ľubica Zlochová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme