Španělsko má šanci vyřešit své problémy samo

Dluhová krize může postihnout i silné země eurozóny. Varuje před tím Mezinárodní měnový fond. Ve svém ekonomickém výhledu pro Evropu takový vývoj označuje ne snad za nejpravděpodobnější scénář, ale za jedno z možných rizik.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurozóna. (Ilustrační foto)

Eurozóna. (Ilustrační foto) | Foto: Evropská komise

Podle ekonoma České spořitelny Jana Jedličky není příliš pravděpodobné, že se dluhová krize přesune z Řecka, Irska a Portugalska i do jádra eurozóny, tedy třeba do Německa, Francie nebo Nizozemí.

„Pokud by tento scénář nastal, určitě by to nebylo tak, že špatné hospodaření německé vlády by uvedlo investory v nejistotu a začaly by být obavy o solventnost německé vlády dostát svým závazkům, splácet své dluhopisy. To znamená, že scénář, jehož jsme svědky v případě Řecka, Irska, Portugalska, by nenastal,“ řekl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonom České spořitelny Jan Jedlička mluví o dluhové krizi v eurozóně ve Světě o druhé na Rádiu Česko.mp3

Podle ekonoma však není úplně vyloučené, že dluhová krize by doputovala do Německa „zadními vrátky“ prostřednictvím tamního bankovního sektoru.

„Německé banky patří mezi nejvýznamnější a nejsilnější finanční instituce a není žádným tajemstvím, že byly i mezi největšími investory například do řeckých dluhopisů, ale třeba i do dluhopisů Irska a Portugalska. V případě restrukturalizace řeckého dluhu, o kterém se velmi vážně spekuluje, je potom nasnadě varianta, že německé banky by byly nuceny odepsat desítky miliard eur na vrub svých ztrát, a to by samozřejmě německé hospodářství muselo postihnout,“ uvedl Jan Jedlička.

Záchranný balíček byl zatím poskytnut Řecku, Irsku a Portugalsku, což jsou podle jeho slov periferní a malé ekonomiky, a Německo a ostatní státy EU mají na to, aby tyto státy zachránily.

„Myslím, že chléb by se začal lámat v okamžiku, kdyby se do podobných problémů dostalo Španělsko. Potom si troufnu říct, že i tak velké ekonomiky, jako jsou ty tři největší eurozónové – to znamená Německo, Francie, Itálie – by v současné fiskální situaci neměly na to, aby Španělsko zachraňovaly,“ řekl Jan Jedlička.

Dodal, že Španělsko je sice čtvrtou nejzranitelnější ekonomikou, ale oproti Irsku, Portugalsku a zejména Řecku je na tom mnohem lépe. A pokud se mu podaří vyřešit abnormálně vysokou nezaměstnanost, která se pohybuje kolem dvaceti procent, vzroste i důvěra ve španělskou ekonomiku.

Eva Presová, Rádio Česko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme