Spekulace o rozpadu eurozóny po několika letech ustaly

Evropa letos poprvé po několika letech nezažila spekulace o rozpadu eurozóny. Dluhová krize tak v zemích se společnou měnou výrazně zeslábla. Většina politiků začala tvrdit, že se postupně začne líp dařit státům eurozóny i zemím s vlastní měnou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro. Ilustrační foto

Euro. Ilustrační foto | Foto: Free Digital Photos

Hrozba pádu společné měny euro ještě loni strašila Česko a s ním i celou Evropu. Odborníci varovali před katastrofálními dopady, které by rozpad eurozóny mohl vyvolat. Letos už ale dluhová krize ustoupila do pozadí a o konci společné evropské měny skoro nikdo nemluví.

Situace v Evropě se uklidnila hlavně díky Evropské centrální bance, která slíbila nasadit do boje za záchranu eura svou neomezenou palební sílu, kterou disponuje jako každá centrální banka, jež může tisknout měnu.

„V rámci našeho mandátu uděláme pro záchranu eura cokoliv. Euro je nezvratným projektem,“ řekl již dřív šéf Evropské centrální banky Mario Draghi.

Přehrát

00:00 / 00:00

O ekonomické situaci v EU informoval zahraniční zpravodaj ČRo Ondřej Houska

Evropská centrální banka přišla s programem potenciálně neomezeného nákupu dluhopisů oslabených zemí eurozóny, ovšem za tvrdých podmínek. Situaci uklidnil už vlastně pouze tento slib, aniž musela ECB utratit jediné euro.

Většina politiků proto tvrdí, že Evropa už má nejhorší krizi za sebou. „Přes všechny pochybnosti jsme během uplynulých čtyř let docela dobře zvládli snahu stabilizovat euro. Udělali jsme velmi dobrý pokrok,“ prohlásil třeba německý ministr financí Wolfgang Schäuble.

Eurozóna se dohodla na dalekosáhlých změnách, postupně vznikne takzvaná bankovní unie, která by měla zpřetrhat začarovaný kruh mezi státy a bankami, který vedl v řadě případů – třeba Španělska nebo Irska – k pádu na pokraj státního bankrotu.

Jsou tady i další reformy, které by byly ještě před pěti lety nemyslitelné. Skeptici ale namítají, že už v roce 2014 bude nutná další pomoc Řecku, možná i Portugalsku. Velmi vysoká rekordní nezaměstnanost zůstává a vyhráno není.

Ondřej Houska, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme