Spotřeba alkoholu je v Česku podle výrobců nižší, než tvrdí WHO

Čeští výrobci lihovin nesouhlasí se informacemi Světové zdravotnické organizace (WHO) o enormní spotřebě alkoholu v České republice. Podle této organizace se v Česku ročně spotřebuje více než 16 litrů čistého alkoholu na osobu starší 15 let.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

destiláty, alkohol, vodka, slivovice

destiláty, alkohol, vodka, slivovice | Foto: Eva Odstrčilová

Podle Unie výrobců a dovozců lihovin je ale reálná spotřeba mnohem nižší. Podle prezidenta unie a generálního ředitele Stocku Plzeň Petra Pavlíka je rozdíl způsoben odlišnými statistickými metodami.

„Český statistický úřad vychází z údajů, které jsou na základě daňového přiznání. To znamená, že vychází z toho, co se uvede do oběhu a na produktech, kde se odvádí spotřební daň, což v České republice je pivo, lihoviny, ale i víno, kde se uvádí nulová sazba spotřební daně,“ vysvětlil Petr Pavlík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident Unie výrobců a dovozců lihovin a generální ředitel Stocku Plzeň Petr Pavlík mluví o spotřebě lihovin ve Stalo se dnes na Radiožurnálu.mp3

Statistický úřad podle něj dále vychází také z odhadu ostatní konzumace alkoholických nápojů – pěstitelského pálení či nelegální domácí výroby.

„Když se podíváme na metodiku Světové zdravotnické organizace, ta bere historická data, konkrétně z roku 1999 a zároveň do toho doplňuje různé trendy podle různých metodologií. Velká část z nich je na základě onlinového dotazníku, který vyplňují lidé. To znamená, že nemusí statisticky odpovídat skutečné realitě,“ řekl Petr Pavlík.

Konzumace alkoholu v České republice podle jeho slov klesá v důsledku stárnutí populace, většího pracovního zatížení a péče o děti, zejména u lidí narozených mezi lety 1970 až 1980.

„Lze konstatovat, že zdaleka nepatříme mezi největší konzumenty alkoholu na světě tak, jak se uvádí ve studii Světové zdravotnické organizace,“ uzavřel Petr Pavlík.

Jan Richter, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme