Stát od ledna nemůže vyplácet podporu hypotéčních úvěrů

Od 1. ledna přestane stát podporovat hypotéky pro fyzické osoby. Stane se tak kvůli novele zákona o rozpočtových pravidlech, podle níž mohou získat fyzické osoby státní podporu nebo dotaci jenom na základě zákona. Podpora hypoték je přitom poskytována jen na základě vládního nařízení. Změna by se dotkla 11 tisíc příjemců hypotečních úvěrů. Jednotliví příjemci úvěru ovšem s ministerstvem pro místní rozvoj sjednánu smlouvu o poskytování podpory, takže by se mohli obrátit na soud.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řešením situace by mohlo být nové nařízení, které by podporu hypoték směřovalo občanům prostřednictvím Státního fondu rozvoje bydlení. Převod poskytování hypotečních podpor pod fond bydlení navrhlo ministerstvo financí hned po schválení zákona o rozpočtových pravidlech. Aby se poskytování podpor nezastavilo, stačilo by návrh nového nařízení, které podpory převede pod fond bydlení, schválit do konce ledna.

Další možností je urychlená poslanecká novela zákona o rozpočtových pravidlech, která by poskytování podpor občanům umožnila i na základě nižšího předpisu, než je zákon. To by však vzhledem k legislativnímu procesu trvalo asi dva měsíce, odhadla mluvčí MMR Dagmar Plachá. Nárok na státní podporu by tak měli jen ti zájemci o hypotéku, kteří by podali žádost ještě letos a úvěr by vyčerpali do konce ledna.

Zákon by však mohl omezit také podpory občanům v rámci nového programu oprav panelových domů. V samotném začátku příštího roku se ale neočekává příliš vysoký počet takových žádostí.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme