Stavebnictví se v Česku opět daří. Výnosy zvyšují dopravní stavby

Tuzemské stavebnictví je po pěti letech propadu z nejhoršího venku. Vloni se výroba poprvé citelně zvýšila. Meziročně vzrostla téměř o tři procenta na necelých 410 miliard korun. Vyplývá to z aktuálního odhadu Svazu podnikatelů ve stavebnictví.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ekocentrum Paleta Pardubice - stavební práce pokračují i v lednu

Ekocentrum Paleta Pardubice - stavební práce pokračují i v lednu | Foto: Drahomíra Bačkorová | Zdroj: Český rozhlas

Stavebnictví jako první pocítilo krizi a jako poslední z ní vychází. Po pěti letech útlumu se karta obrací. Radost stavebním firmám přinesl už minulý rok. Celková stavební výroba loni vzrostla téměř o 3 procenta na necelých 410 miliard korun. Vyplývá to z aktuálního odhadu Svazu podnikatelů ve stavebnictví.

K růstu pomohlo hlavně celkové hospodářské oživení. Investoři měli víc peněz a rozhodli se více stavět. Vzrostla tak i celková poptávka po stavebních pracích.

„Rok 2014 nebyl významně propadovým pro společnost Hochtief. Pomohly velké projekty, na kterých jsme se udržovali, ať už je to třeba metro A v Praze nebo na dalších významných projektech v zahraničí,“ říká šéf divize dopravní služby Zdeněk Soukup společnosti Hochtief.

Další oživení očekávají firmy a odborníci na stavebnictví i v letošním roce. Rozhodující budou nejen peníze ale i úpravy v zákonech. Pilířem bude opět dopravní infrastruktura. „ Ve stavebnictví tak 40 procent zakázek dělá veřejné investování. Z nich podstatná část je dopravní infrastruktura. Proto je pro nás tak velmi důležitá,“ říká generální ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví Miloslav Mašek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stavebnictví se v Česku opět daří. Podrobnosti přináší redaktor Českého rozhlasu Jan Beneš

Státní fond dopravní infrastruktury má letos rozpočet ve výši 94 miliard korun. Není ale vůbec jisté, jestli se částka stihne prostavět. Podle stavebníků nejsou problém finance, ale spíš způsob jakým se finance čerpají.

„V loňském roce odstartoval operační program Doprava 2 a zcela pragmaticky ta první realizace projektů zasazených do tohoto programu, ta vlastní realizace, tak to je horizont někdy 2017, možná déle. Takže tady jsou ty největší problémy,“ vysvětluje Václav Matyáš ze Svazu podnikatelů ve stavebnictví.

Nejvíc peněz se prostavělo v roce 2008 až 2009, tedy necelých 90 miliard korun. Dobře dařit by se mělo stavebnímu sektoru dařit i letos. Podle odborníků budou stavební firmy těžit hlavně z dopravní infrastruktury. Oživení však nastane i v oblasti výstavby domů a bytů.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme