Synthesia kvůli havárii na několik dní zastaví výrobu, rozhodl krizový štáb

Pardubická chemička Synthesia zatím výrobu vojenské nitrocelulózy neobnoví. Takové je rozhodnutí krizového štábu společnosti. Ten dlouho do noci jednal o dalším postupu poté, co ze zásobníků s odpadní kyselinou unikly jedovaté nitrozní plyny. Při havárii nikdo nebyl nikdo zraněn.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ze Synthesie unikl po výbuchu zásobníku oblak nitrózních plynů

Ze Synthesie unikl po výbuchu zásobníku oblak nitrózních plynů | Zdroj: ČTK

Výrobu pardubická chemička zastavila už v úterý odpoledne. Hasiči pak do večera chladili zásobníky s kyselinou, aby nedošlo k dalšímu úniku. Synthesia teď provede další bezpečností opatření

„My jsme jednak zastavili výrobu, to znamená, že zásobníky se tam neplní. Naopak začali jsme vypouštět a nadále chladit. Postupně tak dojde k úplnému vyprázdnění zásobníků,“ řekl generální ředitel společnosti Daniel Kurucz.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ranního interview Radiožurnálu byla zástupkyně pardubické firmy Synthesia Jaroslava Doležalová

„Výroba bude stát až do finálního vyřešení problému a také snížení venkovních teplot,“ dodal.

Nitrozní plyny ve vyšších koncentracích mohou vyvolávat dýchací potíže a obyvatelé několika městských částí byli proto po havárii varováni, aby raději pozavírali okna. V podvečer bylo varování odvoláno.

„Přijali jsme spoustu technických a technologických opatření. Ráno například proběhl výplach druhého zásobníku. Znamená to, že snižujeme hladinu tekutiny v zásobnících, tekutina je odčerpávána a tím vlastně snižujeme i potencionální riziko,“ uvádí zástupkyně firmy Jaroslava Doležalová.

Stát by neměly zaskočit havárie obdobné únikům plynů ze Synthesie, tvrdí expert

Číst článek

„Díky dešti je teplota vzduchu na příjemné úrovni. Hlavní příčinou nehody byla právě vysoká teplota,“ pokračuje Doležalová s tím, že i když výroba nitroceluózy stojí, nikdo nebude propuštěn. Na její výrobě se v chemičce podílí asi sto zaměstnanců.

Podle Doležalové chce firma již během podzimu investovat do takových opatření, aby se podobná situace neopakovala a to ani za letních veder.

pir, bre, Iveta Záleská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme