Tlak trhů na Španělsko se zmírnil, vláda úspěšně prodala klíčové dluhopisy

Španělsko úspěšně zvládlo důležitou zkoušku v boji s dluhovou krizí. Vláda na trzích prodala klíčové desetileté dluhopisy s úrokem zhruba 5,7 %. To je sice výrazně více, než kolik muselo Španělsko zaplatit při minulé aukci, úrok ale zůstal bezpečně pod důležitou hranicí šesti procent.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dluhopisy

Dluhopisy | Foto: Comstock Images

Úrok přes šest procent za desetileté dluhopisy bývá považován za kritický. Španělé by si ho sice mohli dovolit platit. Po překročení této hranice ale hrozí, že se úroky začnou rychle zvyšovat.

To přinutilo Řecko, Irsko a Portugalsko požádat o mezinárodní pomoc. Španělé dnes sice prodej svých dluhopisů zvládli, řada ekonomů se ale přesto obává, že to nejhorší mají stále ještě před sebou.

Hlavním problémem země jsou banky, které tíží špatné úvěry do sektoru nemovitostí. Panují obavy, že Španělsko bude muset požádat o evropskou pomoc, aby si mohlo dovolit tyto banky zachránit.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme