Trhy v Německu jsou v plném proudu. Čeká se, že útrata lidí bude atakovat 126 miliard

Vánoční trh nechybí v žádném německém městě. V Berlíně si lidé mohou vybrat hned mezi šedesáti. Počínaje klasickým, nostalgickým, biotrhem nebo třeba specializovaným trhem pro homosexuály. Není divu, že Němci utratí na předvánočních trzích 5 miliard euro. Pro trhovce jsou to však mnohdy těžce vydělané peníze.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vánoční trhy v německém Weidenu

Vánoční trhy v německém Weidenu | Foto: Lukáš Milota

„Chcete ochutnat náš perník? Máme tu nejrůznější druhy, s fíky, kaštany, se skořicí,“ oslovuje trhovkyně zákazníky na malebném Nostalgickém trhu v Berlíně.

Hned vedle stojí lidé frontu na švýcarské raclette, o kousek dál na zapékaný chléb. V nádherně ozdobených dřevěných budkách si mohou zájemci koupit krásně zdobené kalendáře, klobouky nebo vánoční ozdoby.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na trzích v Německu natáčela tamní zpravodajka ČRo Klára Stejskalová.

Ty prodává paní Marion Götze. „ Prodávat na vánočních trzích mi dělá velkou radost. Dělám to už dvanáctým rokem. Čtyři až pět týdnů před Vánoci to je taková hektika, ale po zbytek roku mohu jako důchodkyně odpočívat," říká paní Götze.

U vedlejšího stánku právě paní Luise nabízí ovoce namáčené v čokoládě. Nápor zvládá dobře.

„Je to zábava, máme tu Angličany, Holanďany, Němce, Francouze, člověk musí mluvit různými jazyky. Mluvím jen anglicky, ale pokouším se i o jiné jazyky. Rozhodně to není nudné," říká.

I počasí bylo letos celkem milosrdné. Až na pár dní příliš nemrzlo, ani nepršelo. Ale být pět týdnů od rána do večera na nohách, je přece jen náročné.

„ Ano večer člověku už mrznou nohy. Koupila jsem si už několik podložek, aby měl člověk izolaci. Lidé mi rozhodně nevadí. Jen ty nohy a bolest zad, jak tu člověk celý den stojí,“ říká další prodejkyně.

Podobně jako její kolegyně se rozhodně nenudí. Nejen tady v centru Berlína je u stánků pěkně rušno. V průměru tu každý návštěvník nechá kolem 30 eur, tedy 750 korun. Loni Němci utratili na trzích kolem pět miliard eur, tedy kolem 126 miliard korun, letos se čeká podobný, možná ještě lepší výsledek.

Vrchol v podobně zlaté adventní neděle mají trhovci před sebou. To budou uličky mezi nazdobenými stánky vonícími perníky, svařeným vínem a nejrůznějšími klobásami rozhodně praskat ve švech.

Klára Stejskalová, Vojtěch Kouřímský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme