Tržby americké společnosti Facebook překonaly hranici dvou miliard dolarů

Americká společnost Facebook zaznamenala rekordní tržby - za třetí čtvrtletí přesáhly dvě miliardy dolarů. Největší světová internetová sociální síť tak pokračuje v přesunu z loňských ztrát do vysokého zisku. Mnohem vyššího, než jaký očekávali analytci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Facebook (ilustrační foto)

Facebook (ilustrační foto) | Zdroj: ČTK

Čtvrtletní výnosy Facebooku se zvýšily o 60 procent. Čistý zisk dosáhl 425 milionů dolarů, v přepočtu téměř osmi miliard korun.

Na rekordních, více než dvoumiliardových tržbách se téměř z poloviny podílely příjmy z reklam na mobilních aplikacích. Oproti minulému roku tak mobilní tržby vzrostly zhruba šestinásobně.

Úspěch se projevil i na burze: akcie Facebooku hned po zveřejnění zprávy o vyšším zisku posílily o 18 procent, jejich cena přeskočila 54 dolary za kus. Za poslední tři měsíce zdražily přibližně dvojnásobně. Loni v květnu Facebook uváděl své akcie na burzu za cenu 38 dolarů za kus. Pak se propadly až k 17 dolarům a teď se postupně jejich ceny zvyšovaly.

Ovšem nadšení investorů poněkud ochladlo, když Facebook zveřejnil podrobnější zprávu. V ní sice konstatoval, že počet jeho uživatelů vzrostl koncem září na jednu miliardu a 190 milionů, ale zároveň uvedl, že teenageři nevyužívají sociální síť tak hojně, jako dříve. To je pro investory důležité sdělení.

Navíc se firma prý nechystá nijak výrazně posílit reklamu zobrazovanou na síti. A ta je přitom klíčovým motorem růstu výnosů. Tento komentář se postaral o odepsání až 18 procent zisku akcií Facebooku.

Na druhou stranu zájem obchodníků podle pozorovatelů určitě vydrží, protože výnosy jsou opravdu překvapivě velké a naznačují, by mohly být stabilní.

Vývoj cen akcií Facebook na burze NASDAQ 2012 - 2013 | Foto: ČTK

Jitka Hanžlová, Helena Berková, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme