Unipetrol zklamal očekávání analytiků

Unipetrol v posledním čtvrtletí roku 2010 utrpěl ztrátu na úrovni 68 milionů korun. To je více než dvojnásobek toho, co čekal trh. Za celý rok pak tento petrochemický koncern vykázal zisk na úrovni 937 milionů čímž také zaostal za predikcemi analytiků – ti předpovídali číslo o necelých 40 milionů vyšší.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

firma Butadien v Kralupech také patří Unipetrolu

firma Butadien v Kralupech také patří Unipetrolu | Foto: Unipetrol

„Výsledky byly relativně slabé. Je to dáno tím, že rafinérské a petrochemické marže se snížily kvůli poměrně vysokým kapacitám v Evropě, když skončily předchozí odstávky,“ okomentoval výsledky Unipetrolu pro Rádio Česko analytik České spořitelny Petr Bártek. Přidal i další důvod: „Také jsou u nás vysoké spotřební daně, takže spotřeba benzínu se přesunuje částečně do zahraničí.“

Ropné společnosti pozorně sledovaly a stále sledují situaci v Egyptě. Místní nepokoje znamenaly tlak na růst ceny ropy. To se ale podle Bártka až tak Unipetrolu netýká „Pro Unipetrol jsou důležitější dosahované zpracovatelské marže, protože Unipetrol nemá vlastní těžbu. Dopady jsou to spíše psychologické,“ myslí si.

Přehrát

00:00 / 00:00

Komentář Petra Bártka k výsledkům Unipetrolu ve Světě o deváté Rádia Česko

Na kondici Unipetrolu se nepodepsaly ani výkyvy kurzu koruny v posledních měsících. „Velké kurzové ztráty čekat nelze, neboť Unipetrol je zajištěn a nemá dluhy v cizích měnách,“ vysvětlil Bártek.

Pro investory jsou podle Bártka akcie Unipetrolu zajímavé z pohledu aktiv firmy a jejího nulového zadlužení, navíc lze očekávat výplatu dividendy. Naopak podle ziskovosti, jak míní Bártek, je ropný sektor jedním z nejdražších. „Rafinérské kapacity jsou velké, takže neočekáváme rychlejší oživování. Česká spořitelna má na tento titul doporučení redukovat,“ podotkl Bártek.

Začala výsledková sezóna

Unipetrol zahájil výsledkovou sezónu na pražské burze. Bártek se pokusil odhadnout, zda bude pro investory zklamáním, nebo akciové tituly naopak potěší investory.

„Na spodním pásmu odhadu by se měla pohybovat Telefónica O2, která cítí dopady státního šetření na nejrůznější IT produkty. Roste regulační tlak, klesají propojovací poplatky, výsledky by měli být výrazně klesající. Na druhou stranu akcie už teď jsou levné,“ shrnul Bártek svůj pohled na zástupce telekomunikačního sektoru pražské burzy.

„Velké zklamání přinesla čísla o produkci NWR. Celoroční výsledky, i když meziročně výrazně porostou, budou hodně pod tím, co jsme očekávali. Větší vliv na jeho cenu bude mít další výhled na ceny uhlí,“ uzavřel Bártek.

Martina Mašková, Roman Chlupatý, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme