Banky začaly zvedat úročení spořicích účtů. Reagují na růst základní úrokové sazby

Některé banky v souvislosti s růstem úrokových sazeb České národní banky začaly zvyšovat úročení spořicích účtů. Ve středu zvýšila jejich úročení Raiffeisenbank, vyplývá z vyjádření peněžních ústavů. Základní úroková sazba ČNB, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla loni po pěti zvýšeních na 1,75 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Raiffeisenbank začala od 1. ledna nabízet spořicí účet s úrokovou sazbou tři procenta ročně, tedy nejvyšší na trhu, potvrdila mluvčí banky Petra Kopecká. Nabídka platí pro všechny klienty, kteří si v bance otevřou osobní účet eKonto Komplet nebo eKonto Smart. Toto úročení se vztahuje na spořenou částku do 150 000 korun po dobu šesti měsíců.

‚Šmejdi‘ se přesouvají z předváděcích akcí na internet. Obchodní inspekce udělila pokuty za 112 tisíc

Číst článek

„Zvyšování úrokových sazeb ČNB se postupně začínají promítat i do zvedání úrokových sazeb na vkladech. Zatímco v roce 2018 banky začaly postupně zvedat úrokové sazby u hypoték a úvěrů, u spořicích účtů a termínovaných vkladů k tomu tak rychle nepřistupovaly. Aktuálně začínají některé banky projevovat zájem o nové vklady klientů," uvedl analytik Chytrého Honzy Jiří Pospíšil. Pro fyzické osoby u nových vkladů na spořicích účtech byla podle jeho statistiky průměrná úroková sazba na konci listopadu 0,26 procenta.

Další instituce

ING Bank nyní nabízí všem novým klientům dvě procenta na šest měsíců pro částku do 300 000 Kč bez dalších podmínek. „Situaci na trhu pozorně sledujeme,“ dodal mluvčí banky Pavel Heřmanský.

Banka Creditas nabízí na spořicím účtu základní úrokovou sazbu 0,8 procenta. Pokud vklad přesáhne 750 000 Kč, je částka nad touto hranicí úročena sazbou 1,1 procenta. „Zvýšení úroků na spořicím účtu plánujeme,“ uvedla ředitelka retailového bankovnictví Věra Pavlišová.

Zhodnocení 0,5 procenta na spořicím účtu mohou získat klienti Moneta Money Bank, pokud jim na účet chodí měsíčně alespoň 7000 Kč. Klienti s prémiovým běžným účtem mohou dosáhnout na 1,1 procenta při zůstatku do 999 999 Kč při měsíčním příjmu nejméně 35 000 Kč a aktuální hodnotě podílových listů nejméně 500 000 Kč. „V tuto chvíli zvýšení úrokových sazeb spořicích účtů neplánujeme, do budoucna tento krok nevylučujeme,“ uvedl mluvčí banky Jakub Švestka.

Uplynulý rok byl pro investory zkouškou nervů, akcie po letech růstu padaly. Bude rok 2019 příznivější?

Číst článek

Sberbank při zůstatku do 300 000 Kč nabízí u některých produktů úročení 1,03 procenta. „Situaci na trhu depozit průběžně vyhodnocujeme, proto od 3. ledna výrazně zvyšujeme sazby korunových termínovaných vkladů pro retailové klienty,“ sdělil šéf komunikace banky Jan Hainz.

Rekordní objem vkladů

Air Bank nabízí u spořicích účtůbonusovou sazbu jedno procento pro zůstatky do 250 000 korun a 0,2 procenta nad 250 000 Kč. Bonusovou sazbu klient získá, když pětkrát za měsíc zaplatí platební kartou Air Bank. „V tuto chvíli změnu úroků naplánovanou nemáme,“ uvedla mluvčí Air Bank Jana Karasová.

ČSOB poskytuje spoření s bonusem, kde lze získat sazbu 0,41 procenta (0,01 procenta plus bonus 0,2 procenta za vedení běžného účtu a další 0,2 procenta za investice). Nabízí také produkt se sazbou 2,4 procenta platnou na jeden rok. Podmínkou je ale investice ve stejné výši, jako je vklad na spořicí účet.

České domácnosti měly loni u bank uložen rekordní objem vkladů, který přesáhl 4,4 bilionu korun. Spořicí účty převážně kvůli malým výnosům za termínovanými vklady a vklady ze stavebního spoření zaostávají.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme