Úroky ze španělských a italských dluhů opět stouply

Euforie trhů z druhého záchranného balíku pro Řecko nevydržela dlouho. Úroky ze španělských a italských dluhů se opět zvýšily. Na konci milého týdne přitom světové trhy pozitivně zareagovaly na mimořádnou schůzku lídrů eurozóny. Ti se dohodli na dalším pokusu zachránit Řecko před bankrotem. Zároveň přijali opatření, která mají v případě potřeby pomoci i Španělům a Italům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurozóna

Eurozóna | Foto: Fotobanka stock.xchng

Záchranný fond eurozóny by mohl poskytovat půjčky i zemím, které teprve začínají pociťovat problémy. Až dosud mohl půjčovat jen státům na pokraji bankrotu. Mohl by zároveň nakupovat dluhopisy zemí, které jsou pod tlakem trhů. To je vnímáno jako jasný vzkaz trhům, že eurozóna v případě problémů Španělska a Itálie zasáhne.

Jenže počáteční euforie z tohoto kroku se vytrácí. Trhy si uvědomují, že eurozóna na sebe vzala nové úkoly, ale na jejich zvládnutí pravděpodobně nemá dostatek peněz.

Objem záchranného fondu se totiž nezvýšil. Stále v něm zůstává 440 miliard eur, což v případě španělských a italských problémů nebude stačit. Navýšení záchranného mechanismu podle diplomatů odmítlo Německo.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme