Uškrtáte se k smrti, zní z Ameriky kritika Evropanů za snahu šetřit

Na Řeky dolehnou další tvrdá úsporná opatření. Aby země dosáhla na další mezinárodní půjčky, přijdou o práci desítky tisíc státních zaměstnanců a výrazně se musí uskromnit ti důchodci, kteří pobírají vysoké penze. Americká vláda i někteří ekonomové ale Evropany kritizují - místo škrtů by prý měli do ekonomiky nalít další peníze, a podpořit tak hospodářský růst.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto.

Peníze. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Řecká vláda chce dalšími škrty zalepit další velkou díru ve státních financích. Výměnou za úspory by měla dostat novou část záchranné půjčky od eurozóny a Mezinárodního měnového fondu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reakce amerických politiků na snahy Evropanů šetřit přiblížil redaktor Ondřej Houska

Americký vláda a s ní někteří ekonomové s nadsázkou tvrdí, že Evropané jednoho dne uškrtají k smrti.

Snaha rychle a tvrdě snižovat deficity prý povede k tomu, že lidem ubude peněz z kapes, tím pádem ztratí chuť utrácet, firmy přestanu investovat, ekonomika se zastaví nebo dokonce propadne, a stát tak bude mít méně daňových příjmů. To pak paradoxně schodky ještě prohloubí.

Evropské vlády ale tuto argumentaci odmítají a tvrdí, že je nesmyslné lepit dluhy jen dalšími dluhy. Totéž řekl Radiožurnálu i David Marek ze společnosti Patria Finance, podle kterého teď jenom napravujeme to, co jsme zanedbali v předchozích letech.

„V podstatě se jenom vracíme po stejné spirále zpátky. To znamená, že některé země si mohou dovolit jít po této spirále pomaleji, respektive nechat doběhnout vývoj ekonomiky na životní úroveň, která byla dosažena díly fiskální stimulaci, jiné země na výběr nemají a musí se vrátit téměř celou cestu,“ podotýká Marek.

Jinými slovy Spojené státy ještě mají prostor na to, aby ekonomiku podpořily, kdežto Evropané si to už dovolit nemohou, protože na to s výjimkou Němců nemají peníze.

Evropské komise říká, že se růst ekonomiky na konci letošního roku úplně zastaví, ale nepředpokládá propad a návrat krize. Na druhou stranu mnozí ekonomové tak optimističtí nejsou a předpovídají další hospodářský pokles. Jak to nakonec dopadne, neví s jistotou nikdo.

Ondřej Houska, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme