Valná hromada Unipetrolu zřejmě bez dramatických změn

Na popud minoritního akcionáře, společnosti Atlantik finanční trhy, se dnes bude konat mimořádná valná hromada společnosti Unipetrol. Firma Atlantik ji svolala poté, co majoritní vlastník, polský PKN Orlen, ztratil svá hlasovací práva.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spolana Neratovice

Spolana Neratovice | Foto: Spolana Neratovice

Od pátku je však zveřejněním nabídky odkupu akcií drobných akcionářů získal zpět, takže dramatické změny v Unipetrolu pravděpodobně nenastanou. Podle mluvčí společnosti Atlantik Dagmar Adamcové je cílem dnešní valné hromady zajištění ochrany drobných akcionářů a hlavně zachování akcií Unipetrolu na veřejných trzích.

"Veřejná obchodovatelnost akcií je klíčová pro minoritní akcionáře, protože pouze tak se budou moci podílet na dlouhodobém růstu hodnoty společnosti Unipetrol. Chceme, aby společnost PKN Orlen respektovala minoritní akcionáře, proto nebudeme na mimořádné valné hromadě zpochybňovat její hlasovací práva."

"Za to očekáváme, že společnost PKN Orlen projeví vstřícnost a podpoří naše dva kandidáty do dozorčí rady ve složení ekonom a právník," zdůraznila Adamcová.

Privatizaci Unipetrolu v posledních týdnech provází podezření z korupce. Ministr financí Bohuslav Sobotka v této souvislosti prohlásil, že česká vláda loni prodala Unipetrol PKN Orlen za naprosto průhledných podmínek a za tržní cenu. Premiér Jiří Paroubek považuje informace o údajných úplatcích kolem prodeje Unipetrolu za provokaci.

Milan Kopp, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme