Víc než vývoje na Ukrajině se čeští skláři a keramici obávají levné konkurence

I když čeští skláři a keramici, kteří vyvážejí na Východ, pociťují, že se jim kvůli dění na Ukrajině hůř podniká, výhled sklářské asociace pro nejbližší měsíce i příští rok je optimistický. Podle prezidenta Asociace sklářského a keramického průmyslu ČR Petra Mazzoliniho se mohou skláři do budoucna spíše obávat levné konkurence z Číny nebo i z východu Evropy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sklárny Květná

Sklárny Květná | Foto: Roman Verner

„My už to cítíme všichni velmi silně, že naše trhy jsou zaplaveny vedle čínského zboží také zbožím z Bulharska, Rumunska, ale také z Turecka. A pokud se jim bude dařit, budou velkým tržním nebezpečím pro naše exportéry i na těch trzích, kam vyvážíme společně,“ poznamenal Mazzolini.

Dění na Ukrajině a vzájemné sankce EU a Ruska podle něj pociťují skláři a keramici různě, zatímco některé to nechává chladné, jiní mají obavy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O to, jak pociťují dění kolem Ruska a Ukrajiny skláři, se zajímala redaktorka Pavla Sofilkaničová

„Zvlášť ti, kteří aktivně podnikají na Ukrajině, to cítí jako silný negativní dopad na své podnikání, mají obavy z poklesu poptávky, což je docela normální, ale i ze ztráty některých historických kontaktů, které v téhle zemi byly,“ uvedl Mazzolini.

Firmy pociťují problémy také při obchodech do Ruska.

„Naše společnost je pocítila především tak, že naši ruští partneři nemají peníze, aby uhradili pohledávky. Musíme čekat, jak se situace vyvine,“ uvedl jednatel společnosti G. Benedikt Marek Stanzel.

Klienti z Ruska prý tvoří asi pět procent zákazníků firmy. Podle Stenzela se teď společnost snaží vztahy zakonzervovat na „nezbytné minimum“, aby se vazby nepřerušily, a přitom aby riziko nebylo moc velké.

„Jsme v klidu, ale uvidíme“

Porcelánka Thun 1794 vyváží na Východ necelou třetinu svého zboží a i ona pociťuje problémy týkající se placení ze strany zákazníků – podle ředitele společnosti Vlastimila Argmanna se jedná třeba o opožděné platby nebo ztížené převody peněz.

Úbytek zájmu prý zatím společnost nepociťuje. Válečná situace na Ukrajině však podle Argmanna na zákazníky nepůsobí dobře.

„Je logické, že to vnáší mezi lidi nervozitu a klesá, řekl bych, kupní síla obyvatel zejména v těchto teritoriích. Na druhou stranu Rusko je obrovská země a relativně jsme v klidu. Ale uvidíme, jak se ta situace bude vyvíjet,“ poznamenal Argmann.

Pavla Sofilkaničová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme