Volkswagen má zájem o evropské závody Daewoo Motor

Největší evropská automobilka Volkswagen projevila zájem o výrobu nákladních a užitkových vozů, které v Polsku kompletuje bankrotující jihokorejská automobilka Daewoo Motor. Sdělila to dnes představitelka firmy Daewoo s tím, že Němci mají zájem také o 50procentní podíl, který firma drží v britském závodě LDV.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Daewoo Motor Poland a LDV pracují na novém rozvojovém projektu, kterým bude výroba užitkového vozu. Pokud jde o to, Volkswagen má rovněž zájem,“ řekla. Věřitelé, kteří se na řízení jihokorejské automobilky podíleli více než rok, se totiž ve středu rozhodli Daewoo poslat do konkursu, protože jednání s odbory o propuštění asi 3500 zaměstnanců ztroskotala a firma nebyla ochotna přijmout ani další podmínky, připomněla agentura Reuters.

Továrna, kterou má Daewoo v polském Lublinu, vyrábí nákladní automobily a vozy s pohonem na čtyři kola, přičemž roční kapacita výroby činí asi 32.000 vozů. Jihokorejské banky, kterým Daewoo Motor dluží více než deset miliard dolarů, již na podporu firmy vynaložily asi dvě miliardy dolarů, a to od srpna loňského roku, kdy záchranný proces zahájily. Příjemcem těchto peněz však byly také další provozy v rámci Daewoo Group.

Plán na záchranu automobilky před kolapsem začal být znovu aktuální v září, kdy od exkluzívních rozhovorů o vstupu do firmy odstoupila americká společnost Ford Motor. Ta za jihokorejskou automobilku nabízela 7,7 biliónu wonů (asi 6,8 miliardy USD), po jejím odstupu od rozhovorů ale zájem projevila další americká automobilka General Motors spolu s italským Fiatem. Daewoo již dříve oznámila, že ztrácí asi 100 miliard wonů každý měsíc a ve čtvrtek byla nucena zastavit výrobu ve svém největším korejském závodě.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme