Výnosy řeckých dluhopisů rostou. Investoři v zlepšení nevěří

Výnos na dvouletém řeckém dluhopisu se blíží 51 procentům. Růst výnosu zaznamenaly i desetileté dluhopisy, které se vyšplhaly na 19,3 procenta. Řecko přitom počítá s další osmimiliardovou pomocí od Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie. Ta by měla přijít už tento měsíc. Neutěšenou ekonomickou situaci chce podle posledních zpráv Řecko řešit produkcí solární energie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro

Euro | Foto: Emanuel Macoun

„Pro Řecko to moc neznamená, alespoň z pohledu financování. Protože Řecko už dlouhou dobu spoléhá na financování ze strany Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu. Už dlouho Řekové nepřišli na trh s emisí vlastních dluhopisů. Rostoucí výnosy jsou tak spíše ukazatelem nálady na trhu, tedy toho, jak vnímají řecké problémy investoři,“ říká ekonom GE Money Bank Petr Gapko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci kolem řeckého dluhu sleduje ekonom GE Money Bank Petr Gapko

Podle Gapka je investoři vnímají velmi negativně, protože z Řecka přicházejí zprávy o tom, že situace je neudržitelná. Proto se investoři bojí. Existují stávající dluhopisy a na těchto dluhopisech pochopitelně roste výnos.

„Podle toho, co se děje na trzích, investoři nevěří, že se situace v Řecku podaří pod dohledem Unie a MMF zlepšit,“ pokračuje Gapko.

Ekonom Gapko si také nemyslí, že by byl potřeba zásah Evropské centrální banky: „Problém by ale nastal, kdyby výrazně vzrostly výnosy u států, které sice mají s dluhy problémy, ale na mezinárodní pomoc ještě nespoléhají. Jde například o Španělsko a Itálii. Potom by ECB pravděpodobně zareagovala tak, že by navýšila odkup dluhopisů těchto států a tlačila by tak na výnosy směrem dolů.“

„Pevně věřím tomu, že tyto státy najdou cestu, jak si udržet své financování na uzdě. Že nebudou potřebovat mezinárodní pomoc. Nicméně pokud by investoři v následujících týdnech nebo měsících požadovali velmi vysoké výnosy po dluhopisech těchto států, mohlo by dojít k tomu, že tyto státy by se musely obrátit na mezinárodní instituce,“ dodává Petr Gapko, ekonom GE Money Bank.

Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme