Za nekalé praktiky velkých světových bank padají miliardové pokuty

Úřady i soudy dávají velkým bankám poslední dobou jednu obří pokutu za druhou. Posledním takovým rozhodnutím je verdikt italského soudu, který včera rozhodl, že skupina mezinárodních bank se při prodeji finančních derivátů městu Milán dopustila zvlášť závažného podvodu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté v sídle největší německé banky Deutsche Bank ve Frankfurtu

Policisté v sídle největší německé banky Deutsche Bank ve Frankfurtu | Zdroj: Reuters

Soud označil za viníky největší německou banku Deutsche Bank, největší švýcarskou banku UBS, americkou JP Morgan a německou Depfa Bank. Každá z nich musí zaplatit pokutu milion eur a vrátit 88 milionů eur. Devět manažerů poslal soud podmínečně do vězení na dobu od šesti do osmi měsíců.

Italské úřady banky obvinily, že podvodným jednáním město připravily až o 100 milionů eur, v přepočtu zhruba 2,5 miliardy korun. Podvodu se údajně dopustily při prodeji takzvaných úrokových swapů k dluhopisům, které město Milán vydalo v roce 2005.

Přehrát

00:00 / 00:00

O trestech pro velké světové banky informuje Jitka Hanžlová

Swapy totiž nabízely atraktivní úrokové sazby, ve skutečnosti ale regiony hnaly do riskantní hry derivátových sázek, které je nakonec stály daleko více, než se očekávalo. Obviněno bylo 13 lidí, z toho 11 zaměstnanců bank a dva bývalí zaměstnanci milánské radnice. Deutsche Bank už uvedla, že se necítí vinna a proti verdiktu podá odvolání.

Nedávno měla Deutsche Bank problémy i doma v Německu. Do jejích kanceláří vtrhlo minulý týden komando německé policie, až stovky policistů najednou.

Pracovníci Deutsche Bank čelí podezření, že záměrně zlikvidovali důkazy o daňových podvodech při obchodech s emisními povolenkami. Německý stát tím měl přijít o stovky milionů eur. Čtyři zaměstnanci jsou ve vazbě, 25 je vyšetřováno na svobodě.

Také v případě největší švýcarské banky UBS není italská kauza jediným obviněním, kterému čelí a není to ani jediná pokuta, kterou dostala. Úřadům ve Spojených státech, v Británii a ve Švýcarsku zaplatí pokutu 1,5 miliardy dolarů, zhruba 28,5 miliardy korun. Je to druhá nejvyšší pokuta, jakou kdy nějaká banka ve světě dostala. UBS se přiznala k podvodnému chování a manipulaci s globálně používanou úrokovou sazbou LIBOR.

LIBOR se používá jako měřítko velkého množství finančních transakcí ve světě v hodnotě stovek bilionů dolarů. Hodnotu sazeb LIBOR každodenně určuje Britská bankovní asociace na základě toho, jaké sazby jí nahlásí jednotlivé členské banky. Od roku 2005 UBS hlásila podhodnocené sazby. Podobné chování v červnu dokázaly úřady i britské bance Barclays.

Zatím rekordní pokutu téměř 2 miliardy dolarů musí zaplatit britská HSBC, která se minulý týden dohodla s americkými úřady, že částku zaplatí za stažení žaloby za pomáhání při praní špinavých peněz.

Jitka Hanžlová, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme