Zadluženost. Velký strašák českých vesnic, městeček i měst

V České republice je podle údajů ministerstva financí 62 obcí s vyšší mírou rizika hospodaření. To znamená, že nemají dostatečné rezervy a mohou se dostat do potíží se splácením svých dluhů. Ve Zlínském kraji je takto ohrožena každá pátá obec. Naopak v Jihočeském kraji je to každá dvacátá obec. Zadluženost obcí zůstává stále velkým rizikem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Číselník - trezor (ilustr. obr.)

Číselník - trezor (ilustr. obr.) | Foto: Fotobanka stock.xchng

I když se obce vesměs naučily vyhýbat se deficitnímu hospodaření, je jejich zadluženost stále velkým nebezpečím do budoucnosti. Samozřejmě že každé zastupitelstvo je jiné a že každá obec má odlišné podmínky, ale obce jsou více než stát zranitelné při výpadcích příjmů. Připomíná projektový manažer společnosti Czech Credit Bureau Jan Cikler.

Přehrát

00:00 / 00:00

Celý příspěvek redaktorky Jitky Hanžlové si můžete také poslechnout.

„Vývoj hospodaření obcí se výrazně zhoršilo hlavně v roce 2009, kdy došlo k výraznému propadu daňových příjmů a obce nebyly připravené na to reagovat. Mnohé, hlavně kapitálové výdaje, investiční akce už byly připravené a nedalo se to narychlo zastavit. Tam došlo k výraznému propadu a výrazného nárůstu záporného salda hospodaření těchto obcí. V roce 2010 bylo sice v součtu také záporné saldo, ale týkalo se to už pouze obcí s počtem obyvatel nad 5 tisíc. U menších obcí bylo saldo kladné,“ přiblížil Cikler.

ČTĚTE TAKÉ: Bublava stále nemá vodovod. Akvapark ale rozestavěla

Letos ale bude příjmy obcí ohrožovat další nebezpečí. Krachují podnikatelé a o podíl na daních, které by jinak platili, obce přijdou, varuje vedoucí analytička Czech Credit Bureau Věra Kameníčková.

„Třicet procent výnosů daně z příjmů fyzických osob z podnikání se vrací do obce podle místa bydliště plátce nebo poplatníka. Tato složka je ovlivněna tím, jestli podnikatel přežije, nebo nepřežije. Bankroty podnikatelů, fyzických osob, byly na velmi nízké úrovni až do konce loňského roku, kdy začaly raketově stoupat. V současné době, od března, dubna, více než polovina firemních bankrotů jsou bankroty fyzických osob, podnikatelů,“ říká Kameníčková.

ČTĚTE TAKÉ: Mnohé obce odmítají nálepku ministerstva, že jsou před krachem

Přitom obcím se stále zužuje možnost, jak šetřit výdaje. Mohou omezit investice, ale peníze na provoz musí najít.

„Je pravda, že rostou běžné výdaje, které jsou do určité míry mandatorní a obce je budou muset v následujících letech vydávat, takže regulace kapitálových výdajů nemusí stačit na případné ztlumení výpadku příjmů. Ale doufáme, že k podstatnému výpadku příjmu ještě v letošním roce nedojde. I když, pokud se ekonomická situace bude celkově zhoršovat, tak v příštích letech nás tento problém nepochybně čeká,“ upozorňuje člen představenstva Czech Credit Bureau Pavel Finger.

ČTĚTE TAKÉ: V Havlovicích je už 21 let stejný starosta. Obec vzkvétá

Takže i když se vesnice, městečka a města nebudou pouštět do neuvážených investic, stejně bude jejich vyrovnané hospodaření viset na vlásku. Musí udržovat silnice, školy, domovy důchodců, myslet na bezpečnost a podobně. Kde vzít další peníze?

V loňském roce rostl podíl dotací na příjmech obcí. Což ale může v některých případech vést k tomu, že zastupitelstvo neinvestuje do toho, co obec nezbytně potřebuje, ale spíš do toho, na co jsou dotace vypsané. V každém případě je teď třeba více než jindy, aby zastupitelstva hospodařila obezřetně.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme