Zruší stát daňové odpočty ze splácení hypoték?

Lidé, kteří mají hypotéku si v budoucnu nejspíš nebudou nadále moci odečítat úroky ze základu daně z příjmu. Radiožurnálu to řekl ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Paroubek

Jiří Paroubek

Podle něj je zrušení této výhody součástí zjednodušení daňového systému a snížení daní ho bude zcela kompenzovat.

"Je potřeba se podívat také na to, aby byl zjednodušen zákon o dani z příjmu, včetně odpočitatelných položek, které často způsobují nepřehlednost v účetnictví podnikatelů i fyzických osob, a z toho by vyplývalo, že bych byl pro přehodnocení řady odpočitatelných položek. Pokud tedy dojde k poklesu daní," uvedl ministr pro Český rozhlas.

Podle analytika Fincentra a specialisty na daně Vladimíra Zdražila nebude mít zrušení odečitelnosti úroků z hypoték ze základu daní významný vliv na ochotu lidí brát si tyto úvěry. Většina klientů si totiž hypotéky bere, aby tím vyřešili své první bydlení a otázka odečitelnosti z daní je pro ně až na posledním místě.

Od 1. února přestane ministerstvo pro místní rozvoj u nově uzavíraných smluv vyplácet dotaci k hypotečnímu úvěru na koupi staršího bydlení. Důvodem je podle mluvčí ministerstva Veroniky Skořepové pokles tržních úrokových sazeb pod pět procent. Podle současných pravidel vyhlašuje ministerstvo výši podpory vždy jednou ročně, a to právě k 1. únoru.

Milan Kopp, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme