Bizár na trati. Havelkova Mimořádná událost staví konflikt na splašeném vlaku a vepřovém řízku

Vlak jedoucí samospádem, bába pod kořenem nebo jelen s puškou na paroží. Jiří Havelka ve své režijní druhotině míchá bizarní reálné zprávy z médií do příběhu o kolektivním selhání lidského faktoru. V jednosoupravové komedii Mimořádná událost se mu ale druhé Vlastníky najít nedaří.

Tento článek je více než rok starý.

Recenze Trať Kolešovice-Chrášťany Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jenovéfa Boková ve filmu Mimořádná událost

Jenovéfa Boková ve filmu Mimořádná událost | Foto: Jaroslav Kutheil | Zdroj: Cinemart

V únoru 2019 proběhla tuzemskými médii zpráva o osobním vlaku, který ujel svému strojvedoucímu. Lokálka urazila šest kilometrů po trati mezi Martinicemi a Velkým Meziříčím, přejela přitom tři vysoké mosty a jeden tunel, a nakonec sama, nejspíš i díky sklonu terénu, zastavila. Celá událost trvala čtrnáct minut, nikomu z jedenácti cestujících se nic nestalo. A teď o tom tak trochu vznikl film.

Režisér a scenárista Havelka, který prokázal tvůrčí zálibu pro zavírání nesourodé skupiny lidí v nepříjemné situaci už ve svém debutu, se ovšem ve své druhotině nesnaží o rekonstrukci událostí. Skoro až neuvěřitelnou skutečnost pouze využívá jako kulisu k tomu, aby upozornil, jak se z jedné, poměrně nevinné příhody může snadno stát, čím vůbec není – a jak vděčné to pak může být téma pro hořkou konverzační komedii.

Strýčkem rozhodně ne snadno, ani rychle. Joaquin Phoenix objevuje svět dětskýma očima

Číst článek

Jednovagónový osobák couvající po trati Kolešovice-Chrášťany zdánlivě nemá moc společného se schůzí vlastníků bytových jednotek. Už třeba proto, že z vlaku se dá mnohem hůře utíkat, a to i když se krajinou žene relativně pomalým samospádem. Ingredience pro vyhrocení emocí jsou tu ale víceméně stejné.

V otevřeném, ale svou rozlohou stále spíše stísněném prostoru soupravy se shromažďují groteskní postavičky jako stvořené pro konflikt. Zjištění, že nefungují brzdy a strojvedoucí (Václav Kopta) se gravitací rozpohybovaný vlak snaží marně doběhnout, už je jen posledním popostrčením k jejich vzájemné kolizi.

Učitel autoškoly Roman (Igor Chmela) je v nešťastném manželství s Romanou (Jana Plodková). Sám si toho ale zatím podle všeho není vědom. Družná vdova (Marie Ludvíková) jede rozprášit popel po nebožtíku manželovi. Spílá přitom národnímu dopravci kdeco – hlavně proto, že ve Velké Británii by to udělali lépe. Rasistický myslivec (Ctirad Götz) má špatnou náladu, protože jede na honácký sraz s náhradní zbraní. Trojice mladíků (Fedir Kis, Daniel Horečný, Milan Koritjak) se před prvním veřejným koncertem snaží vymyslet název pro svou kapelu. Mladá matka (Jenovéfa Boková) má oči i prsty přilepené k mobilu. A malý Petr (Oliver Vyskočil), kterému vlak vyrazí bez tatínka, naváže nezvyklé přátelství s majitelem pohřebního ústavu (Jaroslav Plesl v roli reinkarnovaného Rudolfa Hrušínského ze Spalovače mrtvol).

Díky oné titulní Mimořádné události, pro kterou si tvůrci vypůjčují technicko-právní termín z drážní dopravy, dojde ke střetu světů blízkých i nadmíru vzdálených – a v případě Pleslova inženýra Karaivanova pohodlně levitujících kdesi zcela mimo pozemské chápání.

V jednom vládne panika, v dalším předsudky a konspirační teorie, v jiných zase alkoholismus, poznatky z přílišného sledování filmů nebo pokulhávající pokus o racionalitu. Havelka se spoluscenáristou Davidem Dvořákem (který se ve filmu objeví ve starostovském cameu) si pohrávají s tím, jak tyto rozdílné pohledy dokážou v rozrušení přisoudit úměrně rozdílné významy zcela obyčejným věcem. Ať už je to třeba chleba s vepřovým řízkem, uzamčená kabina strojvedoucího nebo digitální hodiny.

Neschopnost dohodnout se na jedné objektivní pravdě ovšem podobně jako do extrému vyhnaná a lehce samoúčelná výstřednost postav funguje mnohem lépe na papíře než v samotném filmu, který se 14minutovou událost pokouší roztáhnout do 90minutové stopáže. Slibná zápletka proto, když si vypůjčím železniční hantýrku, dojíždí samospádem s několikrát přehozenou výhybkou.

Mimořádná událost

komedie
ČR, 2022, 103 min
Režie: Jiří Havelka
Scénář: ,
Hrají: Igor Chmela, Jana Plodková, Jenovéfa Boková, Jaroslav Plesl, Alois Švehlík, Ctirad Götz, Marie Ludvíková, Tereza Marečková, Václav Kopta

Hodnocení: 55 %

Životnost excentrických výstřelků není dlouhá, a stejně tak ani účelnost Havelkových typických krátkých přestřihů do jakési humorné pointy jen tak bokem, která jako bonus dává hlavní lince příjemné tempo.

Jenže potom se z jednoho takového přestřihu stane regulérní vedlejší epizoda a na příběh o splašeném vlaku se začnou nabalovat další známé kauzy-nekauzy – jako třeba ta o ženě, která při kempování v lese uvízla pod kořenem a musela se přes noc zahřívat vlastní močí – a celé to začne připomínat prohlížení instagramového účtu Bizár z médií.  

O novinářské senzacechtivosti, poblouznění sociálními sítěmi ani všemožných podobách příznačného selhání lidského faktoru, jež si jdou navzájem v mnohém na ruku, to nijak hlouběji nevypovídá.

Havelka jde zkrátka v Mimořádné události tak trochu sám proti sobě. Laťce, kterou si nasadil Vlastníky, i očekáváním diváků, kteří si po výborně vytónované společenské satiře nevystačí s podstatně plošší a předpověditelnější komediální všehochuti. Jeho autorský hlas ovšem v současné české kinematografii nadále zůstává vřele vítaný.

Snímek Mimořádná událost má v českých kinech premiéru 3. února 2022.

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme