Ve znamení osmiček. Pražské jaro připomene významná výročí, tradičně ho zahájí Smetanova Má vlast

Odpoledním hudebním piknikem na pražské Kampě a večerním koncertem Smetanovy Mé vlasti v Obecním domě v sobotu začíná Pražské jaro. Letošní 73. ročník největšího českého festivalu vážné hudby nabídne šest desítek koncertů a připomene významná výročí našeho státu.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražské jaro, Rudolfinum

Pražské jaro (ilustrační foto) | Foto: Petr Veber | Zdroj: Český rozhlas

Zahajovací koncert České filharmonie pod taktovkou dirigenta Tomáše Netopila bude v přímém přenosu vysílat Český rozhlas Vltava, Česká televize a na pražské Kampě ho budete moci sledovat na velkém plátně. Letošní ročník se také bedlivě věnuje stému výroční založení Československa a připomene i rok 1968.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž Zuzany Filípkové i s ukázkami skladeb

Česko-japonský debut

„Kromě období první republiky připomínáme také významné české autory, kteří byli z určitých důvodů nuceni emigrovat a tvořili v emigraci, např. Bohuslav Martinů, Karel Husa a mnozí další. Chceme připomenout i autory, kteří zde zůstávali a měli různé potíže a překážky,“ vysvětluje ředitel Pražského jara Roman Bělor.

Výročí a vůbec česko-slovenské vztahy letos připomene i debutový koncert, který patří japonskému dirigentovi žijícímu v Čechách Chuhei Iwasakimu. Spolu s Filharmonií Hradec Králové vystoupí 30. května v Obecním domě.

„Zazní Karel Husa Hudba pro Prahu 1968, to je 50 let od výročí a pak bude druhý klavírní koncert s Markem Kozákem, kde zahrajeme Petra Bořkovce a v druhé půlce Dvořákovu pátou symfonii. Je pro mě velkou ctí, že se můžu Pražského jara zúčastnit,“ přiznává japonský dirigent. Na klavír s ním bude hrát laureát mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro Marek Kozák.

„Tím, že je to dílo méně hrané, tak sem byl zaskočen hned v začátcích, kdy jsem ho začal studovat. Tam neexistuje klavírní výtah, což znamená, že bude možno zahrát si toto dílo poprvé až na první zkoušce s orchestrem. To jsem dosud nezažil, vždycky jsem studoval klavírní koncerty a mohl jsem si je zahrát s druhým klavírem. Nicméně s o to větší precizností se studiu věnuju,“ dodává Kozák.

Pražské jaro zná své vítězky. Ovládly ho houslistka Šroubková a cembalistka Antonovová

Číst článek

V objetí hudby

Zajímavou hudební událostí je i koncert symfonického orchestru Českého rozhlasu s dirigentem Marko Ivanovičem 19. května v Obecním domě, kde ve světové premiéře zazní Ivanovičova skladba s názvem Little words, dále také Symfonie č.6 skladatele Miloslava Kabeláče.

„Ta symfonie je naprosto úžasná skladba, která vás obejme, sevře a celých pětatřicet minut vás nepustí,“ líčí Marek Dohnal, který v této skladbě bude hrát na klarinet.

„Dílo Jana Nováka s názvem Dido, které zazní na koncertu 29. května spolu se skladbami Stravinského a Čajkovského v podání FOKu a dirigenta Andreje Borejka, je podle mě koncert, který stojí za pozornost. Dále také letošní debutový koncert,“ láká na zajímavé koncerty Pavel Trojan z týmu Pražského jara.

Pražské jaro s námi vydrží do 3. června. Český rozhlas bude celkem 7 koncertů letos vysílat živě. Seznam najdete na webových stránkách.

Zuzana Filípková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme