Veřejnoprávní média vstupují do DVB-T2, benefitem bude vysoké rozlišení

Start této terestrické sítě je pro Českou republiku mimořádnou událostí. Nikdy v historii se nestalo, že by nový digitální multiplex startoval v jednu chvíli na tak velkém území.

Praha (Aktualizováno: 15:06 29. 3. 2018) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Televizní a rozhlasový vysílač Sušice - Svatobor

Televizní a rozhlasový vysílač Sušice - Svatobor | Zdroj: České radiokomunikace

Úderem desáté hodiny dopolední spustila Česká televize svou Přechodovou síť 11 ve standardu DVB-T2. Do tohoto multiplexu bude moci vstoupit také Český rozhlas.

Česká televize a Český rozhlas vstupují do DVB-T2, benefitem bude vysoké rozlišení

Číst článek

Součástí přechodové sítě budou všechny televizní programy média veřejné služby ve vysokém rozlišení - bez regionálních verzí.

Majitelé televizorů a set-top boxů s podporou standardu DVB-T2/HEVC tak budou moci sledovat celkem pět programů České televize v HD kvalitě, nově půjde o ČT 24 HD a ČT :D/ČT art. Doposud byly na omezeném území dostupné pouze kanály ČT 1 HD, ČT 2 HD a ČT Sport HD. Poslouchat také budou moci osm rádií Českého rozhlasu.

Kompletní přehled vysílačů, které budou jako součást Přechodové sítě 11 spuštěny, přináší server Českého rozhlasu Digitální rádio v přehledné tabulce.

Historický okamžik

Pro českou televizní digitalizaci jde bez pochyby o historický okamžik. Nikdy v minulosti se nestalo, že by nová digitální síť startovala v jednu chvíli na tak velkém území.

DVB-T2 multiplex je od desáté hodiny dopolední dostupný okamžitě pro 98,7 procenta populace České republiky a ve finále jich pokryje 99,6 procenta. Se zpožděním odstartují pouze vysílače Vimperk (20. dubna), Chomutov, Trutnov a Zlín (všechny tři 10. května).

V případě, že přijímáte signál prostřednictvím individuální antény a již sledujete programy České televize, neměli byste mít v této snaze žádnou vážnější překážku. Větším problémem jsou takzvané společné televizní antény, kde musí odpovídající úpravu provést servisní firma, která vám připraví kalkulaci.

DVB-T2 ve vysílání České televize

Česká televize soustředí na přechod na DVB-T2 velkou pozornost. Prostor mu dala mimo jiné ve středečním odpoledním Studiu ČT 24, kde byl hostem výkonný ředitel techniky veřejnoprávního média Michal Kratochvíl, a podle informací webu Digitální rádio by této problematice, pokud se plány nezmění, měla věnovat i čtvrteční vydání večerního pořadu Devadesátka, který startuje na zpravodajském kanálu ČT 24 po 20. hodině.

Hosty by měli být Pavel Hanuš, vedoucí projektové kanceláře České televize, Pavel Dvořák, vedoucí expertní skupiny ministerstva průmyslu a obchodu, a Marcel Procházka, ředitel regulace Českých Radiokomunikací.

Na internetových fórech a sociálních sítích sbírá mezi některými diskutujícími kritiku za vstup do DVB-T2 Český rozhlas, který podle jejich názoru „do pozemního vysílání nepatří“.

Terestrická platforma může být do budoucna ale pro veřejnoprávní médium velmi zajímavou platformou, jak k cílovým posluchačům dostat doplňkové služby.

Je třeba si uvědomit, že DVB-T v současné době využívá téměř 60 procent populace jako primární zdroj signálu. Český rozhlas podporuje všechny distribuční signály a je přítomný pochopitelně na satelitu i v kabelových sítích nebo na internetu. Pozemní platforma DTT nebude technologii DAB+ do budoucna kanibalizovat. 

Lukáš Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme