Islamisté z Kavkazu vyhrožují útokem na OH v Soči, přiznali se i k útokům ve Volgogradu

Islamistická skupina z Dagestánu napojená na iráckou Al-Káidu pohrozila útokem na olympijských hrách v Soči. Ve videu, které vystavili islamisté na internetu, se zároveň přiznávají k útoku na nádraží ve Volgogradu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Soči budou všichni procházet důkladnými kontrolami

V Soči budou všichni procházet důkladnými kontrolami | Zdroj: Reuters

„Když uspořádáš olympiádu, dostaneš od nás dárek. Ty i všichni turisté, kteří tam přijedou,“ říkají islamisté v rusky namluveném videu.

Adresátem těchto slov je zřejmě ruský prezident Vladimir Putin. Islamisté se doznávají i ke dvěma sebevražedným útokům ve Volgogradě, při kterých v prosinci zemřelo přes třicet lidí.

Atentátníci na videu také pózují s výbušným zařízením, které demonstrativně připevňují na něčí ruku a poté odjíždějí autem s roznětkou v rukách.

Islamisté uvádějí, že jsou součástí skupiny Vilajat Dagestan. Ta patří pod iráckou odnož Al-Káidy. Uvádějí, že chtějí pomstít muslimskou krev, která se ve světě prolévá, ať v Afghánistánu, Sýrii nebo Somálsku. Jejich požadavkem je, aby ze severního Kavkazu odešla ruská vojska.

Cílem extremistů je vytvořit ‚Kavkazský emirát‘, jehož součástí se má stát i provincie Vilajat Dagestan nebo samotná Soči.

V Soči se chystají rozsáhlá bezpečnostní opatření. Už teď se o bezpečnost stará 37 tisíc lidí. Podle agenturních údajů to bude až 100 tisíc vojáků a příslušníků policejních složek. Do Soči se nedostane žádný automobil, který nemá místní poznávací značku. Policie hlídkuje na každé silnici vedoucí do města a kontroluje doklady.

Poslední dokončovací práce kolem olympijského stadionu v Soči | Foto: Reuters

Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme