Zemřel dirigent Claudio Abbado, šéfoval La Scale nebo Berlínské filharmonii

V osmdesáti letech zemřel světoznámý italský dirigent Claudio Abbado. Stál v čele milánské opery La Scala nebo dirigoval Vídeňskou filharmonii a řídil Berlínské filharmoniky. Několikrát také účinkoval v Praze.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Byl to muž, který zasvětil svůj život hudbě. On hudbou žil a dokázal pronikat přímo do srdce té hudby,“ řekla o Abbadovi hudební publicistka Helena Havlíková.

„Jeho reportoár byl široký, ale hodně se zaměřoval na romantickou hudbu. Natočil Gustava Mahlera, Brahmse, Schuberta. Ale co bylo důležité, zasazoval se taky o hudbu soudobou,“ dodala Havlíková s tím, že právě soudobé hudbě je věnovaný jeden z festivalů, které Abbado založil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hudební publicistka Helena Havlíková o kariéře a přínosu zesnulého dirigenta Claudia Abbada

Claudio Abbado se také zaměřil na mladé muzikanty, které podporoval v jejich umění.

„Založil několik orchestrů mladých muzikantů. A ty s obrovským zápalem a charismatem vedl. Pro nás bylo důležité, že orchestr Gustava Mahlera v roce 1992 po revoluci otevřel hranice, otevřel možnosti pro české mladé muzikanty,“ připomněla publicistka Havlíková.

Abbado chtěl být vždy dirigentem. Začínal v éře dirigentských despotů, jako byl Wilhelm Furtwängler. Od jejich přístupu se ale distancoval, chtěl být totiž muzikantům spíše partnerem.

V 60. letech Claudio Abbado jako mladý dirigent hostoval ve Slovenské filharmonii a v roce 1966 vystoupil se Symfonickým orchestrem Československého rozhlasu na Pražském jaru.

Michaela Vetešková, Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme