Část Pražského hradu letos získá novou fasádu. Opravovat se bude Nový královský palác

Správa Pražského hradu naplánovala na letošní stavební sezonu rekonstrukci exteriérů Nového královského paláce. Opravovat se budou omítky jižního, severního a západního křídla. Cílem je odhalit původní okrovou omítku z 19. století. Předpokládaná cena projektu je 18,5 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Praha, Pražský hrad (ilustrační foto)

Praha, Pražský hrad (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Výběrové řízení bylo vyhlášeno na počátku roku, firmy mohou své nabídky podávat na začátku února tohoto roku. Počítám, že na přelomu dubna a května se podepíše smlouva s vybranou firmou. Poté budou probíhat vybrané práce s tím, že chceme, aby byly hotové k 28. říjnu, a to včetně sundání lešení,“ říká mluvčí Správy Pražského hradu David Šebek.

Cílem oprav fasád je odhalit původní okrovou omítku z 19. století. Na přelomu 70. a 80. let došlo k obnově fasád v akronátových barvách.

„Největší úskalí celé opravy bude spočívat v odstranění těchto nátěrů. Předpokládám, že to bude jako v minulých letech, kdy se podaří opatrně sejmout novodobá vrstva a pod ní by se měla objevit vrstva z let 1862 až 1863, kdy byl celý Pražský hrad natřen zlatým okrem,“ prozradil Petr Měchura z Odboru památkové péče Kanceláře prezidenta republiky.

Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme