Tomáše Berdycha experti zatím neřeší, i proto může na Australian Open překvapit

Na tenisovém Australian Open ještě neztratil set, ale ten opravdu velký zápas Tomáše Berdycha teprve čeká. Možná i proto se zatím mezi experty o českém reprezentantovi v dějišti grandslamového turnaje příliš nemluví. Tomáš Berdych si teď zahraje o postup do semifinále s běhavým obranářem, Španělem Davidem Ferrerem, a v závěru turnaje už může jen překvapit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tenista Tomáš Berdych postoupil na Australian Open do třetího kola

Tenista Tomáš Berdych postoupil na Australian Open do třetího kola | Zdroj: ČTK

Může Boris Becker pomoci Novaku Djokovićovi i jinak, než že ho naučí německy? Dokáže těm nejlepším ještě konkurovat Roger Federer? Získá svůj další grandslamový titul Rafael Nadal? Co tady v Melbourne může dokázat skvěle hrající Stanislas Wawrinka?

Seriózních i teď méně vážně míněných otázek mají tenisový experti dost, včetně Gorana Ivaniševiće, jedné z několika legend na pódiu. O Tomáši Berdychovi ale ani zmínka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tenista Tomáš Berdych je na Australian Open zatím mimo dohled expertů

„Když se tam takhle nenápadně dostane, tak aspoň necítí žádný tlak. Pro Tomáše je dobré, že si ho nikdo nevšímá, ale musí stále hrát svůj tenis. Hraje mnohem útočněji a má mnohem větší zbraně. Možná má, kromě čtveřice Nadal, Federer, Murray a Djoković, největší šanci vyhrát,“ myslí si jedna z nejlepších tenistek všech dob Martina Navrátilová.

Tomáš Berdych rozhodně má čím překvapit. V Melbourne zatím solidně podává a navzdory zdravotním komplikacím v přípravě se dobře hýbe na kurtu. Díky svým výkonům neztratil set, a tím ušetřil síly, což se teď může hodit.

„Musím říct, že ano. Cítím se dobře, nevidím jediný důvod nějakých obav, takže v pohodě,“ potvrzuje Tomáš Berdych, který se teď snaží na dlouhý zápas mentálně připravit. O postup do semifinále bude hrát se Španělem Davidem Ferrerem, s tenistou schopným naběhat asi nejvíce kilometrů na kurtu.

To kdysi zjistil Ivan Lendl, když jako kouč Brita Andyho Murrayho detailně zkoumal některé schopnosti konkurentů. V atletice je těžké třetímu tenistovi současného světového žebříčku konkurovat, ale že by kvůli tomu měl hrát Tomáš Berdych na větší riziko, aby dlouhý zápas nepřipustil, to si český reprezentant nemyslí.

„To jsem tak nějak zkoušel v minulosti. Myslím si, že s ním je nejlepší vydržet co nejdéle a samozřejmě držet se taktiky, kterou si člověk před zápasem dá. Kdyby prostě náhodou k něčemu došlo, tak to řešit až v době, kdy se to stane. Kdyby člověk dohrál po pěti hodinách, zvítězil a následně ho odvezli z kurtu, tak až po tom řešit, jak se za dva dny dostat dohromady,“ plánuje Tomáš Berdych svou strategii v zápase, který začne nejdříve v půl páté ráno středoevropského času.

Vizitky tenistů Tomáše Berdycha a Davida Ferrera, kteří se utkají ve čtvrtfinále Australian Open | Foto: ČTK

Jaroslav Plašil, Štěpán Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme