Poslanci chtějí v Ústavě posílit pravomoci NKÚ, změnu schválili v prvním čtení

Poslanecká sněmovna se bude dál zabývat novelou Ústavy, která má rozšířit pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Dnes návrh schválila v prvním čtení. O související poslanecké novele zákona o NKÚ se zatím jednat nebude, sněmovna ji vrátila k dopracování.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší kontrolní úřad, NKÚ (ilustrační foto)

Nejvyšší kontrolní úřad, NKÚ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Přiznám se, že jsem to takhle i chtěl. Takhle jsem to navrhoval hnutí ANO, aby se nejprve projednala otázka změny ústavy,“ poznamenal předkladatel novely zákona o NKÚ Stanislav Polčák (TOP 09) s tím, že předpokládá, že až k schválenému znění Ústavy by pak bylo schváleno odpovídající znění zákona.

Cílem obou předloh je, aby úřad mohl kontrolovat třeba kraje, obce, zdravotní pojišťovny, veřejné vysoké školy nebo příspěvkové organizace krajů a obcí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem pořadu Stalo se dnes na Radiožurnálu byl poslanec TOP 09 Stanislav Polčák

Podle prezidenta NKÚ Miloslava Kaly však novely ve skutečnosti pravomoci úřadu omezují.

„Bohužel to provedení – to, co je v té novele skutečně napsáno – vede k tomu, že zaprvé zúží naše současné pravomoci, a na druhé straně nás zavede do strašné spousty právních, případně soudních sporů,“ uvedl Kala v rozhovoru pro Český rozhlas Plus.

Podle něj je problematická změna v rozsahu kontrol, k níž došlo oproti předchozímu návrhu.

„V tom původním návrhu bylo, že budeme kontrolovat takzvanou zákonnost, s čímž jsme souhlasili a neměli jsme proti tomu zásadní problém, byť to nebylo znění, které odpovídá Limské deklaraci (deklarace, která definuje pravidla pro audit ve státním sektoru a práva a povinnosti kontrolních úřadů, pozn. red.), dnes se to ale otočilo a výslovně se nám zakazuje kontrolovat hospodárnost a účelnost,“ poznamenal Kala.

Na vysvětlenou přidal i jeden příklad. „Pokud obec dostane peníze na nějaký konkrétní účel – na opravu školy – a starosta to použije na opravu hospody, tak my se k tomu nemůžeme vyjádřit a nemůžeme to žádným způsobem dokonce ani popsat,“ dodal Kala.

Stanislav Polčák | Foto: Marián Vojtek

Polčák obavám šéfa NKÚ nerozumí, byť změnu týkající se kontroly obcí připouští.

„Toto je pouze jediná oblast, jedna jediná konkrétní oblast, kde se reaguje na připomínky ze strany Senátu, který nesouhlasil s tím, aby obce a města byly z hlediska jejich samostatné kompetence rozhodování o svěřených prostředcích posuzovány jaksi úplně naplno. Ten původní návrh, který skutečně byl v širší podobě, Senát odmítl, a Senát je v této věci nepřehlasovatelný,“ podotkl Polčák.

Sám podtrhl nová místa, kam by podle návrhu mohl NKÚ po změně Ústavy poslat své kontrolory – patří tam třeba ČEZ, městské společnosti typu pražského dopravního podniku, veřejné výzkumné instituce, Česká tisková kancelář, Česká televize či Český rozhlas.

Martin Křížek, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme