Po třech letech od začátku arabského jara má Tunisko novou ústavu

Po třech letech od svržení prezidenta Ben Alího a začátku arabského jara má Tunisko novou ústavu. Dokument schválilo ústavodárné shromáždění naprostou většinou hlasů. Za průtahy kolem sepisování ústavy stály neshody mezi islamisty a liberály. Výsledný text je ale považovaný za vyvážený kompromis.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zákonodárci v tuniském parlamentu se radují se schválení nové ústavy. 27. 1. 2014

Zákonodárci v tuniském parlamentu se radují se schválení nové ústavy. 27. 1. 2014 | Zdroj: Reuters

V nočních hodinách v tuniském parlamentu vypuklo nadšení, když se na obrazovce objevilo 200 hlasů pro novou ústavu a jen 12 proti. Poslanci a poslankyně začali zpívat tuniskou hymnu, objímali se a předseda parlamentu gratuloval Tunisanům k ústavě druhé republiky.

Radost měl i Rašíd Gannúší, předseda islamistické strany Nahda, která má v parlamentu většinu: „Tunisanům se podařilo udělat pokojnou revoluci, která ohromila svět. Podařilo se nám vyhnout se bojům či občanské válce a úspěšně jsme dosáhli konsensu.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O schválení nové tuniské ústavy informoval zahraniční zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

Tunisané mají důvod k radosti zejména proto, že teď mají s čím porovnávat. Revoluce arabského jara se prakticky ve všech zemích dostaly do obrovských problémů a Tunisko v posledních týdnech ukazuje, že by se mohlo z potíží arabských sousedů poučit.

Původně plánovaný jeden rok na sepisování ústavy se více než dvojnásobně protáhl. Podobně jako třeba v Egyptě vyhráli volby do parlamentu v Tunisku islamisté, strana Nahda, a začaly velké spory mezi nimi a sekulární opozicí.

Týkaly se i ústavy, především zmínek o islámském právu, kvůli nimž jednání nadlouho zamrzla. Nakonec se ale tuniští islamisté zachovali státnicky a udělali velké ústupky. V ústavě není například islámské právo vůbec zmíněné. A ústupky udělala i druhá strana.

Nahda se navíc na základě velké nespokojenosti obyvatel nakonec počátkem ledna vzdala vlády. Nadstranický premiér teď ohlásil, že se mu podařilo vytvořit úřednický kabinet, který povede Tunisko k novým volbám už na základě nové ústavy.

Štěpán Macháček, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme