Spor o Babišův záznam u StB pokračuje, k soudu dorazil ministr financí osobně

V Bratislavě pokračuje soudní spor o záznam Andreje Babiše ve svazcích komunistické Státní bezpečnosti. Archiv slovenského Ústavu paměti národa Babiše eviduje jako agenta s krycím jménem Bureš. Nový český ministr financí to odmítá a tvrdí, že si StB vědomou spolupráci s ním vymyslela. Na dnešní jednání soudu dorazil Andrej Babiš osobně, přišli i dva svědci, kteří budou vypovídat v jeho prospěch.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš v jednací síni Krajského soudu v Bratislavě

Andrej Babiš v jednací síni Krajského soudu v Bratislavě | Zdroj: ČTK

Šéf Ústavu paměti národa Ondrej Krajňák si ve sporu s Andrejem Babišem hodně věří.

„Považujeme záznamy Státní bezpečnosti za důvěryhodné a jsme přesvědčení, že k tomu máme dostatek důkazů,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kauzu údajné spolupráce Andreje Babiše s StB připomíná zpravodaj Vojtěch Berger

Ve spisu ale chybí klíčový Babišův podpis a nejsou tam ani agenturní zprávy, které měl jako případný agent StB vypracovávat.

Babiše podpořil i bývalý kapitán StB Andrej Kuľha, který v 80. letech jeho spis spravoval. Loni na podzim prohlásil, že si členové StB získané agenty často vymýšleli, aby si pomohli v kariérním postupu. Dnes už se odmítá k Babišově kauze vyjadřovat.

„Já jsem svůj názor řekl, za tím si stojím a do soudu se nebudu vyjadřovat. Nechci dělat nikomu zle ani dobře,“ uvedl.

Andrej Babiš kontakty s StB přiznává, bavil se s ní prý ale hlavně o obchodech podniku Petrimex, kde dříve pracoval.

Babiš tvrdí, že v době údajného podpisu byl v zahraničí

Reportér týdeníku Týždeň Marek Vagovič však prověřil bývalé Babišovy kolegy z Petrimexu a došel k závěru, že lidé v pozicích jako Babiš s StB museli mluvit i o mnohem osobnějších věcech.

„StB nekomunikovala jen o ekonomice s těmito lidmi, ale zajímaly ji i osobní vztahy, kontakty se zahraničím, s cizinci a s emigranty. V jejích spisech je to bohatě doložené, že tito lidé velmi aktivně donášeli StB, čili si nemyslím, že Andrej Babiš mluví pravdu,“ poukázal Vagovič.

Babiš už dříve prohlásil, že v listopadu 1982, kdy měl údajně spolupráci s StB podepsat, byl ve skutečnosti v zahraničí. Jeho verzi by mohli potvrdit svědci, kteří se dnes mají objevit u soudu.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme