Ukrajinská opozice označila zákon o amnestii za vyděračský. Prezident si navíc vzal neschopenku

Ukrajinská opoziční trojka považuje zákon o amnestii pro zadržované aktivisty za vydírání ze strany prezidenta Viktora Janukovyče. Podle zákona musí demonstranti nejprve opustit obsazené budovy a vyklidit ulice i náměstí. Teprve pak vyjdou věznění aktivisté na svobodu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demostrace v Kyjevě

Demostrace v Kyjevě | Foto: Filip Jandourek

Demonstranti na náměstí Nezávislosti prožili nejmrazivější noc za celou dobu trvání protestů. Bylo sice „jen“ minus 20 stupňů Celsia, ale pocitově kvůli větru minus třicet.

„Zahřívají se horkým čajem, horkými nápoji. Na Majdanu, na náměstí Nezávislosti, je zakázán jakýkoliv alkohol, takže lidé se spíš pohybují. Když hraje hudba, když je koncert, tak poskakují, tancují. A když nemají zvukovou kulisu a rytmus, tak třeba hrají fotbal,“ informuje zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Kyjevě sleduje zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín

Příslušníci jednotek Berkut, kteří stojí na druhé strany barikády, zase využívají toho, že ulice vedoucí k budově vlády je svažitá. Aby se zahřáli, sjíždějí ji na svých štítech.

Zato v parlamentu byla nálada velmi horká. „Prezident řekl, že bude nutný restart. A to znamená předčasné parlamentní, možná i prezidentské volby,“ prozradil Sergej Kyvalov, poslanec za vládní Stranu regionů.

Podle posledních informací se ale prezident Viktor Janukovyč silně nachladil, má vysoké teploty a vzal si neschopenku. Zákon o amnestii tak zatím nepodepsal.

Protesty v Kyjevě, u stadionu Dynama Kyjev | Foto: Filip Jandourek

Prohlášení k národu

Opozice se domnívá, že Janukovyč jen hraje o čas a chce nechat nespokojence „vymrznout“ v naději, že nakonec sami odejdou z barikád. Včera v parlamentu, kde dohlížel na přijetí zákona, prý prezident nemocně nevypadal.

Místo očekávaného televizního vystoupení dnes Viktor Janukovyč vydal jen písemné prohlášení k národu. Možnost předčasných parlamentních voleb ale vůbec nezmínil, navzdory předpokladům opozice i svých spolustraníků.

Prezident vyslovil hluboké znepokojení a starost o životy i zdraví Ukrajinců – dnes například zemřel na infarkt kapitán zvláštních sil. Politici by podle Janukovyče měli vyzývat ke klidu, míru a dorozumění, opozice ale podle jeho názoru jen pokračuje ve vyhrocování konfliktu. Připomněl, že on sám prý udělal pro uklidnění situace vše.

Protesty na Ukrajině | Foto: ČTK

Martin Dorazín, krw, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme