Lékaři Schumacherovi výrazně snižují dávky sedativ. Prý začal reagovat mrkáním očí

Bývalý pilot formule 1 Michael Schumacher se probouzí z umělého spánku. Potvrdila to dnes jeho mluvčí Sabine Kehmová, která ještě včera odmítla o těchto informacích spekulovat. Lékaři v Grenoblu v posledních dnech Schumacherovi výrazně snížili dávky sedativ. Podle Martina Bojara z Neurologické kliniky v pražském Motole začal reagovat mrkáním očí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Schumacherovi fanoušci na okruhu ve Spa

Schumacherovi fanoušci na okruhu ve Spa | Zdroj: Reuters

Vyjádření mluvčí Schumachera je potvrzením spekulací, které přinesl jako první francouzský týdeník L´Equipe.

Lékaři začali s postupným probouzením, podle odborníků se ale jedná o dlouhodobější proces.

„Je jisté, že čtyři pět týdnů po tak těžkém úrazu – krvácení do mozkové tkáně, dvou operacích a postižení oblasti, která u většiny lidí odpovídá za utváření řeči a porozumění, musí být snižování léků pozvolné,“ říká Martin Bojar z Neurologické kliniky v pražském Motole.

Přehrát

00:00 / 00:00

O šancích na uzdravení Michaela Schumachera mluvil Martin Bojar z Neurologické kliniky v pražském Motole

Francouzská média věnují novému vývoji velkou pozornost a do Grenoblu se začaly stěhovat televizní štáby v očekávání dalších informací. Samotní lékaři s novináři nekomunikují.

Podle Bojara začal Michael Schumacher reagovat mrkáním očí a je schopen vnímat, co se kolem něho děje. Není ale jisté, jak se nakonec z toho všeho zotaví.

„Podle informací na internetu mnoho důvodů k optimismu nezadávají. Byla postižena rozsáhlá část levé mozkové hemisféry krvácením, které muselo být odstraněno operací. Jak na CT, rezonanci i během operace byla prokázána vícečetná pohmoždění mozku, některá prokrvácena. V takových případech není možno říct, také záleží, jestli je pacient pravákem nebo obourukým, jak se která část mozku nakonec upraví,“ uvádí Bojar.

„Ta část, která byla postižena krvácením, byla operována, je nezvratně postižena. Bude záležet na tom, jak velká část levé hemisféry je vyřazena. Důležitá bude rehabilitace nejrůznějšími podněty na mozek. Zdá se, že přežije, ale nedovolil bych si říci, v jakém stavu nakonec po mnoha měsících bude. Zázraky se dějí, ale byl bych rezervovaný,“ dodává Bojar.

Sedminásobný mistr světa formule 1 upadl na lyžích 29. prosince v neupravené části sjezdovky v Méribelu a udeřil se do hlavy o kámen. Absolvoval dvě operace mozku a nachází se na jednotce intenzivní péče nemocnice v Grenoblu v umělém spánku, v němž prožil i nedávné 45. narozeniny.

Nemocnice v Grenoblu, kde leží Schumacher po úrazu na lyžích | Foto: ČTK/AP

Od 17. ledna o jeho zdravotním stavu žádné oficiální informace z nemocnice v Grenoblu nepřišly. Lékaři tehdy označili stav slavného Němce bez dalšího upřesnění za stabilní.

Ohledně Schumacherovy budoucnosti panuje velká nejistota. Cílem umělého spánku v případě poškození hlavy je umožnit mozku odpočívat, aby se snížil tlak v lebce. Umělý spánek trvá podle odborníků jen výjimečně více než tři týdny.

Michael Schumacher | Foto: Michal Jindra

Jan Šmíd, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme