V nemocnici v Novém Jičíně bourají staré operační sály, nahradí je modernější

V novojičínské nemocnici začala úřadovat demoliční četa. Stavbaři se pustili do velké modernizace zastaralých centrálních sálů. Rekonstrukce a nákup moderních přístrojů a nového vybavení nemocnici vyjde na 220 milionů korun. Lékaři budou moci provádět více náročných operací, zejména u onkologických pacientů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chirurgické nástroje (ilustrační foto)

Chirurgické nástroje (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

„Samozřejmě se snažíme práce omezovat tak, aby byl zachován plynulý provoz nemocnice,“ říká v hlasité kulise sbíječek stavbyvedoucí Ondřej Jandousek.

„Vítáme to samozřejmě, jen to dělá trošku problémy, jak je tu hodně lidí. Ale bude to pěkné,“ myslí si důchodce Stanislav v nemocničním areálu. Přestavba je nezbytná, řady pacientů s onkologickým onemocněním se totiž rozrůstají a je potřeba kapacitu navýšit.

„V této nemocnici se udělá za rok takřka 10 tisíc operací. Tak třicet procent se věnuje onkologii,“ informuje ředitel nemocnice Karel Dostalík. Tři zastaralé sály proto nahradí čtyři modernější, rozroste se také anesteziologicko-resuscitační oddělení a vznikne chybějící dospávací pokoj.

Přehrát

00:00 / 00:00

O modernizaci novojičínské nemocnice informovala reportérka Jana Jeckelová

„Byli jsme trošku omezeni v tom, jak velký počet operací denně můžeme dělat, toto nám významně pomůže. Na jedné straně větší počet operačních sálů a na druhé straně větší kapacita intenzivní péče po operacích, abychom jich mohli dělat víc. To pacientům onkologického centra může jen prospět,“ dodává ředitel.

Přestože pacienti musejí během rekonstrukce počítat se zvýšeným hlukem a prašností, nemusejí se obávat, že by lékaři přestali operovat. Zákroky teď provádějí na sálech jiných oborů, a kdyby kapacita přece jen nestačila, vezmou do ruky skalpel i o víkendu a svátcích.

„Já jsem byla neurologii po operaci mozku. A kdysi jsem byla na chirurgii po operaci žlučníku. Je to dobrá nemocnice,“ tvrdí bývalá pacientka paní Jiřina a dívá se na budovu, ze které se ozývá hluk.

Lékaři by první nemocné měli začít operovat v nových sálech už během léta.

Jana Jeckelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme