V centru Plzně vzniká akademické centrum Západočeské univerzity

Západočeská univerzita připravuje v centru Plzně akademické centrum. Vzniká v univerzitních budovách na rohu Sedláčkovy a Riegrovy ulice. Cílem projektu je více přiblížit Západočeskou univerzitu široké veřejnosti a také oživit Riegrovu ulici, která se má stát pěší zónou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Západočeská univerzita v Plzni

Západočeská univerzita v Plzni | Foto: Monika Červená

Přestavba bývalých vysokoškolských dílen na rohu Sedláčkovy a Riegrovy ulice začala na konci loňského roku. Akademické centrum by se tam mělo otevřít už v jarních měsících.

„Západočeská univerzita buduje své akademické centrum, jehož součástí bude informační a propagační centrum, studentská kavárna a vedle ní Galerie Ladislava Sutnara Západočeské univerzity. Galerie je posledním článkem, který byl v Jungmannově ulici, a bude se po dokončení prací přemisťovat sem,“ vysvětluje rektorka Ilona Mauritzová.

Univerzita se chce prostřednictvím akademického centra více otevřít veřejnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

O akademickém centru ZČU informovala reportérka Monika Zettlová

„My bychom chtěli, aby občané, studenti, staří i mladí lidé, kteří zde pracují, viděli, že univerzita je součástí města. A samozřejmě na Bory se každý nedostane nebo tam tak často nejezdí. Kdežto kolem toho centra je uzel tramvajové dopravy, tak si myslím, že bychom byli i víc vidět,“ doplňuje.

Město Plzeň navíc počítá s tím, že z Riegrovy ulice vznikne další pěší zóna v centru města.

„Pěší zóna znamená, že tam nebudou žádná parkovací místa, průjezd bude pouze pro dopravní obsluhu a zásobování a celá ulice od sadů Pětatřicátníků až na náměstí bude proměněna ve stylu ulice Bedřicha Smetany. To znamená dlážděná vozovka, na stejné úrovni chodníky“ říká Ondřej Vohradský ze Správy veřejného statku města Plzně.

Univerzita chce vyzdobit pěší zónu

Pokud se Plzni podaří získat peníze z regionálního operačního programu Jihozápad, mohla by se Riegrova ulice stát pěší zónou ještě v letošním roce. Toho chce využít také univerzita a počítá s tím, že by se pak podílela i na výzdobě zóny.

„Když jsme viděli, že je zde plán, aby se i Riegrova ulice stala pěší zónou, tak jsme přišli s tím, že tuto pěší zóny bychom nazdobili výtvory našich studentů a akademiků. Naši studenti například dělají studentské lavičky, které každý rok předáváme,“ doplňuje rektorka Ilona Mauritzová.

Náklady na výstavbu akademického centra, které celé Západočeská univerzita ze svých zdrojů, by neměly přesáhnout 10 milionů korun.

Monika Červená Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme