Billa se pokutě za kartelovou dohodu s Meinlem nevyhne, Ústavní soud odmítl její stížnost

Ústavní soud definitivně potvrdil pokutu pro obchodní řetězec Billa. Ta bude muset zaplatit téměř 24 milionů korun za kartelovou dohodu se společností Julius Meinl. Řetězce mezi sebou podle antimonopolního úřadu v letech 2001 a 2002 slaďovaly nákupní ceny a obchodní podmínky pro dodavatele. Julius Meinl už pokutu zaplatil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústavní soud v Brně

Ústavní soud v Brně | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Obchodní řetězec Billa přišel rozhodnutím Ústavního soudu o poslední možnost, jak se bránit pokutě 23 milionů 800 tisíc korun, kterou dostal v roce 2007 za kartel od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Billa dostala pokutu za kartel společně s firmou Creditex holding (dříve Julius Meinl), ta musela zaplatit 19 milionů 550 tisíc. Platnost pokut potvrdil už dříve Krajský soud v Brně a Nejvyšší správní soud (NSS).

Ústavní soud stížnost Billy odmítl jako zjevně neopodstatněnou. NSS i krajský soud podle Ústavního soudu své závěry odůvodnily „podrobně, obhajitelně a v argumentační úplnosti“.

Původně měly firmy zaplatit 51 milionů, ÚOHS však sankci musel přehodnotit na popud brněnského krajského soudu.

Na úkor distributorů i zákazníků

Řetězce Billa a Julius Meinl mezi sebou podle antimonopolního úřadu v letech 2001 a 2002 slaďovaly nákupní ceny a obchodní podmínky pro dodavatele.

Řetězce si vyměňovaly informace o cenách a bonusech od dodavatelů, porovnávaly je a požadovaly pak shodné podmínky. Navíc chtěly po distributorech i kompenzace na vyrovnání vzniklých rozdílů.

Součástí smluv s distributory byl i takzvaný alianční bonus, jenž měl zaručit stejný sortiment v obou sítích. Pokud dodavatel s těmito podmínkami nesouhlasil, hrozilo mu, že obchody odstoupí od smlouvy. Řetězce na tom podle ÚOHS chtěly vydělat, ovšem na úkor distributorů i zákazníků.

V té době měly řetězce dohromady asi třináctiprocentní podíl na trhu. Meinl měl 90 prodejen, Billa kolem 70. Pokutu úřad počítal podle finanční síly firem a aktivity v rámci kartelu.

Ztrátový Julius Meinl se v roce 2005 rozhodl odejít z Česka a svých téměř 60 zdejších obchodů prodal konkurenční společnosti Ahold Czech Republic. Supermarkety Billa patří do německé maloobchodní skupiny REWE Group.

ČTK, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme