V Činoherním studiu v Ústí nad Labem se nehraje. Divadlo nemá peníze na provoz

Ústecké činoherní studio včera hrálo možná na čas naposledy. Ode dneška herci jedné z nejproslulejších divadelních scén v Česku přeruší práci. Město, které až doteď provoz divadla dotovalo, totiž změnilo podmínky, za kterých je ochotné posílat Činohernímu studiu peníze. Podle jeho ředitele Vladimíra Čepka je tak divadlo v tuhle chvíli bez prostředků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Činohernímu studiu v Ústí nad Labem hrozí zánik kvůli novému způsobu financování. Na snímku vlevo bývalý ředitel studia Jaroslav Achab Haidler

Činohernímu studiu v Ústí nad Labem hrozí zánik kvůli novému způsobu financování. Na snímku vlevo bývalý ředitel studia Jaroslav Achab Haidler | Foto: Miroslav Rosendorf

Pomalé umírání se podle herců neodehrává pouze na prknech jeviště, ale i v zákulisí Činoherního studia v Ústí nad Labem. Mají pocit, že se je ústecký magistrát, který jim dává peníze, snaží zlikvidovat.

Divadelní program ve vitríně překrývá černá smuteční páska a své emoce dávali najevo jak herci, tak diváci, kteří se se zánikem studia nehodlají smířit.

„Vypadá to, že místní radnice se rozhodla vyprofilovat jako naprosto vidlácké město,“ říká učitelka Věra Brožová, které přišla studio podpořit na možná úplně poslední představení. Předcházela mu velmi emotivní diskuze s herci.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v Činoherním studiu v Ústí nad Labem informovala redaktorka Iva Zítková

„Od soboty jsme bez peněz. Jsme dokonce ochotni si vzájemně půjčit a hrát. Ale popravuje nás vaše zastupitelstvo,“ argumentuje bývalý ředitel studia Jaroslav Achab Haidler.

Umělecký šéf divadla Filip Nuckolls a další zaměstnanci Činoherního studia magistrátu vyčítají, že prakticky ze dne na den změnil způsob financování. Zatímco dříve dostávalo studio pevnou dotaci, teď by si muselo o peníze požádat ve dvou grantových řízeních.

„Zavést grantové řízení na čelní studio 3. února zpětně k 1. lednu a neinformovat o změně ředitele nebo správní radu, považuji za chování se k nám jako k dobytku,“ říká Nuckolls.

Činohernímu studiu v Ústí nad Labem hrozí zánik kvůli novému způsobu financování | Foto: Miroslav Rosendorf

Rozpočet byl podle nezávislého radního Jana Eichlera schválený až v závěru roku: „Teprve na základě schváleného rozpočtu může město realizovat výběrové řízení.“

Město podle něho rozhodně nechce Činoherní studio zničit a věří, že se mu oba granty podaří získat. Grantová řízení měla financování zprůhlednit. Podle šéfa studia Vladimíra Čepka ale stejně musí sezónu minimálně přerušit. Nemá na výplaty.

„Teď máme na účtu přes milion korun a použijeme je na lednové výplaty. To znamená, teď na začátku února to budou poslední peníze, které můžeme vyplatit,“ vysvětluje Čepek.

Připustil, že se s vedením města nejdřív domlouval na možnostech například překlenovacího úvěru. Vedení souboru se teď ale rozhodlo bojovat za návrat starého systému přímých dotací.

Na prknech ústeckého Činoherního klubu mimo jiné v minulosti účinkovali Jiří Bartoška, Karel Heřmánek, Pavel Zedníček, Ondřej Vetchý, Jan Hrušínský, Miluše Šplechtová, Leoš Suchařípa, Ivana Chýlková, Karel Roden nebo Roman Zach.

Do dialogu se zapojují i slavné herecké hvězdy jako Pavel Zedníček, které na zdejší scéně účinkovaly hlavně v sedmdesátých a osmdesátých letech, kdy ústecká činohra měla mnohem větší tvůrčí volnost než mnohá divadla v Praze:

„Je to pro mě smutná zpráva, protože my jsme to tam před těmi mnoha a mnoha lety vlastně zakládali společně s Jiřím Bartoškou a Karlem Heřmánkem, takže je to pro nás hodně smutné. Držím palce, ať divadlo dál funguje.“

V tuto chvíli je vyprodáno několik únorových představení, které se s největší pravděpodobností neodehrají. Vedení Činoherního studia proto začne v příštích dnech vracet vstupné.

Činohernímu studiu v Ústí nad Labem hrozí zánik kvůli novému způsobu financování | Foto: Miroslav Rosendorf

Iva Zítková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme