Kostel v Litomyšli je bez zvonů, přispět na ně má veřejná sbírka

Už třetím rokem pracují stavbaři a restaurátoři na opravách piaristického chrámu v Litomyšli. Pořád mu ale chybí to podstatné - zvony. Nejsou na ně peníze, Litomyšlané proto na nové zvony můžou přispět ve veřejné sbírce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Instalace zvonu Inocenc ve Vimperku

Instalace zvonu Inocenc ve Vimperku | Foto: Václav Malina

V to, že Litomyšlané na sbírku uslyší, věří starosta města Michal Kortyš (ODS).


„Myslím, že to je správný krok, protože pro lidi, kteří se chlubí tím, že jsou patrioti, by to jistě byla hřejivá věc,“ doufá první muž města a dodává, že na zvony bude potřeba asi milion a půl.


Jak budou nové zvony vypadat, zatím není jasné. Místostarosta Vojtěch Stříteský (nezávislý) si není jistý, zda se budou dělat přímo repliky, nebo jaké budou na zvonech ornamenty. „To vše se stane součástí výběrového řízení,“ slibuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kostelní zvony v Litomyšli


Už více než sedmdesát let je kostel bez zvonů. Piaristický chrám měl přitom na zvony smůlu. Ty první se na kostele rozezněly v roce 1722, a stejně jako je, i řadu dalších sežehly požáry a války.


Zvony byly také zrekvírované pro vojenské účely jak v první, tak i druhé světové válce. Nesly jména svatých Václava, Anny a Josefa a vážily mezi 350 až 750 kilogramy.


Kostel Nalezení svatého Kříže se bude světit 15. června, to ale zvony ve věži ještě nebudou. Městem by měly znít nejdříve v příštím roce.

Tereza Brázdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme