Ministři mění náměstky, nové lidi si přivedli Babiš, Jurečka, Marksová i další

Krátce po uvedení do čela resortů začali ministři s obměnou svých náměstků. Změny dnes oznámili například ministr financí Andrej Babiš (ANO), ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD), ale i další ministři.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš převzal ministerstvo financí. 29. 1. 2013

Andrej Babiš převzal ministerstvo financí. 29. 1. 2013

Novým náměstkem ministra financí Andreje Babiše pro finance, audit a provoz se stal Lukáš Wagenknecht, který nahradil Miroslava Mateje. Novou náměstkyní pro daně se pak stala Simona Hornochová, která nahradila Ladislava Minčiče.

Hornochová dosud působila v poradenské společnosti Ernst & Young a je členkou prezidia Komory daňových poradců. Wagenknecht dosud působil v oblasti finančního řízení a auditu společností soukromého i veřejného sektoru. Několik let působil na pozici viceprezidenta Českého institutu interního auditu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na ministerstvu obrany natáčela redaktorka Lenka Jansová

Ministerstvo zároveň potvrdilo, že dosavadní ředitel Finančního analytického útvaru ministerstva financí Milan Cícer požádal ministra financí o převedení do Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových z rodinných důvodů k 9. únoru letošního roku.

K 10. únoru pak na jeho místo nastoupí Libor Kazda, který donedávna působil jako vedoucí pobočky protikorupční policie v Plzni.

„Jsem rád, že pan Cícer zůstává ve struktuře resortu kvůli kontinuitě fungování FAÚ. Pan Kazda je zkušený odborník v boji proti finanční kriminalitě a bude pokračovat v úkolech, které má tento útvar na starost,“ uvedl Babiš.

Sobotkova vláda stáhla čtvrtinu zákonů, které schválil Rusnokův kabinet

Číst článek

Změny ve vedení resortu představil také ministr obrany Martin Stropnický. Jeho náměstky budou Jiří Borovec, Bohuslav Dvořák a Tomáš Kuchta. Ve vedení ministerstva naopak končí Lenka Ptáčková Melicharová, Libor Karásek a Libor Tejnil. Dosavadní náměstek Daniel Koštoval pak bude státním tajemníkem.

Stropnický dnes zdůraznil, že v případě všech náměstků se jedná o nepolitickou volbu.

Jiří Borovec je manažer, Bohuslav Dvořák voják – do konce týden ještě bude zástupce náčelníka Generálního štábu ČR – a Tomáš Kuchta přichází z ministerstva zahraničních věcí.

„Rozhodně nehodlám navázat na některé neblahé praktiky povolebních situací v mnoha letech minulých a zaplevelit celé ministerstvo členy hnutí ANO, ani mě to nenapadne, a nikdo z těch náměstků, kteří mně budou s prací pomáhat, není z tohoto hnutí,“ poznamenal Stropnický.

Nový ministr zemědělství Jurečka pozastavil výběrová řízení a smlouvy, než se zorientuje

Číst článek

Náměstky obměnil i nový ministr zemědělství Marian Jurečka.

Novým prvním náměstkem zodpovědným za správní úsek je jmenován Jiří Jirsa, který dosud působil v Evropském parlamentu, a náměstkem pro úsek komodit, výzkumu a poradenství se stal Jindřich Šnejdrla, který na ministerstvo přichází z postu viceprezidenta Agrární komory. Noví náměstci ve funkcích nahradí Jana Sixtu a Stanislava Kozáka.

Odvolán z funkce byl také náměstek pro ekonomický úsek Miroslav Hladík, kterého dočasně zastoupí vrchní ředitel ekonomické sekce Jiří Havlíček.

I v resortu ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové dochází na vysokých postech ke střídání. Náměstkyní ministryně pro sociální a rodinnou politiku se stala Zuzana Jentschke Stöcklová (ČSSD), která ve funkci střídá Pavla Čáslavu (ODS).

Tým obměnil také ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Novými náměstky jsou Lenka Teska Arnoštová, Josef Vymazal a Tom Philipp. Nahrazují odvolané Martina Plíška, Ferdinanda Poláka a Helenu Rögnerovou.

„Na ministerstvu nadále zůstávají náměstek pro ekonomiku Ing. Petr Salák a náměstek pro ochranu a podporu veřejného zdraví a hlavní hygienik ČR MUDr. Vladimír Valenta,“ píše ministerstvo v tiskové zprávě na svém webu.

ČTK, Český rozhlas, Lenka Jansová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme