Malíř z Třeště dává střechu nad hlavou bezdomovcům i bývalým vězňům

Nedostatek sociálního bydlení a tíživou situaci některých lidí řeší malíř Petr Mirčev z Třeště na Vysočině. Své lehce zchátralé domy pronajímá bezdomovcům a dalším lidem na okraji společnosti. Začal si tím vydělávat i na živobytí a stal se z něj amatérský sociální pracovník, kterého chválí i na radnici.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

bydlení pro sociálně slabé v Třešťi, Petr Mirčev

bydlení pro sociálně slabé v Třešťi, Petr Mirčev | Foto: Filip Jandourek

„Je moc hodný, když potřebuju víc nakoupit, tak veme auto a jedem. Jsem spokojená, není to žádný luxus, ale mě to stačí,“ říká Hana Doležalová, jedna z nájemnic.

Paní Doležalová po nemoci téměř oslepla, přišla o zaměstnání, a když neměla kde bydlet, narazila na Petra Mirčeva, který ji přihlásil v domě k trvalému pobytu.

„Těch lidí mi bylo líto, tak jsem si řekl, že to zkusím. Pak to začalo fungovat a vydělávalo mi to tak, že jsem mohl koupit další barák a poopravit ho,“ vzpomíná Petr Mirčev.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ľubomír Smatana byl na návštěvě v domech malíře Petra Mirčeva v Třešti na Jihlavsku

Ve svých třech omšelých domech ubytoval přes dvacet lidí. Je mezi nimi romská rodina, několik bezdomovců, alkoholiků a bývalí vězni.

Obec sociální bydlení nemá. „Když bychom chtěli poskytovat nějaké ubytování, musíme dodržovat spoustu norem, hygienu, hasiče. Rekonstrukce bytů by byly strašně drahé a neekonomické,“ říká starosta Vladislav Hynk.

Chudí sice nemají na nájem, když ale získají trvalý pobyt, dostávají na bydlení sociální dávky. Tohle všechno Petr Mirčev nájemníkům zařídil a nájem mu částečně vydělává i na živobytí.

Ľubomír Smatana, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme